28 maja 2012

SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I GORCZYCĄ


Pyszna przekąska z łososia, czerwonej cebuli, papryczki chilli, kiełków rzodkiewi z dodatkiem nasion gorczycy. Przyprawiona sokiem z cytryny, solą morską, czarnym pieprzem i brązowym cukrem. Idealna na letnie przyjęcia, z dodatkiem białego pieczywa oraz lampką białego wina.

Ta wersja sałatki smakuje równie dobrze z innymi rybami i krewetkami. Podana w małych pojemnikach, wystarczy na około 5 porcji.

Łososia przed usmażeniem marynowałyśmy przez całą noc w oliwie z oliwek, soku z cytryny i soli morskiej. Nie trzeba marynować tak długo, wystarczy nawet godzinka. Można łososia usmażyć na patelni lub w piekarniku.

Polecamy również inne przepisy z łososiem: 
ŁOSOŚ W SEZAMIE Z BOTWINKĄMARYNOWANY ŁOSOŚ - GRAVLAXŁÓDECZKI Z CYKORII.







Składniki:
- około 600 g świeżego łososia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 2 cytryn
- 1 czerwona cebula
- 1 świeży ogórek
- 1 świeża papryczka chilli
- garść kiełków rzodkiewki
- 2-3 łyżki nasion gorczycy
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 2-3 łyżki brązowego cukru
- sól morska i czarny pieprz do smaku



Przygotowanie:
1. Łososia umyć i pokroić na części, jeśli mamy go w dużym kawałku. Każdy kawałek osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą morską i umieścić w szklanym naczyniu. W miseczce wymieszać oliwę z oliwek z sokiem z 1/2 cytryny i zalać łososia. Miskę zakryć folią spożywczą i wstawić na około 2 godz do lodówki. Po tym czasie, łososia usmażyć na patelni i ostudzić.

2. Cebulę i papryczkę posiekać. Ogórek umyć i pokroić na większe kawałki. Łososia połamać na kawłki. Wszystko wrzucić do miski, dodać kiełki rzodkiewki, cukier, sok z cytryny, sezam i gorczycę. Doprawić solą i pieprzem. Całość delikatnie wymieszać.






9 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...