Po raz pierwszy zrobiłam je na kolację. Teraz wiem, że idealnie nadają się jako przekąska na imprezy, spotkania, zabawy ogrodowe, pikniki...
Chrupiąca cykoria, wędzony łosoś... i pachnąca oliwa z oliwek, cóż trzeba więcej aby poczuć radość jedzenia :-)
Za pierwszym razem przesadziłam z papryczką chilli i było trochę za ostre. Tacie i tak smakowało, zjadł wszystkie. Mama marudziła, że za ostre :-) I tak wszytskie zostały zjedzone :-)
Na drugi dzień z resztek, które mi zostały, zrobiłam to jeszcze raz, ale dodałam mniej papryczki :-) :-)
Składniki:
- 2 cykorie
- 200g wędzonego łososia
- 2 szalotki
- 20g imbiru
- 1 papryczka chilli
- 1 cytryna
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- 200g wędzonego łososia
- 2 szalotki
- 20g imbiru
- 1 papryczka chilli
- 1 cytryna
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Szalotki obrać i drobno posiekać. Papryczkę chilli przekroić wzdłuż na pół i oczyścić z pestek, również drobno posiekać. Imbir obrać i drobno pokroić. Łososia pokroić w kosteczkę.
2. Do miski wrzucić pokrojonego łososia, dodać szalotkę, papryczkę, imbir i natkę pietruszki. Całość skropić kilkoma kroplami oliwy i sokiem z ok ½ cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
3.Cykorię podzielić na listki, najlepiej odkroić końcówkę cykorii, będzie nam łatwiej ją podzielić na listki i usuniemy najbardziej gorzką jej część.
4. Listki opłukać i osuszyć. Ułożyć je na półmisku i wypełnić farszem z łososia. Można przybrać plasterkiem cytryny i listkiem pietruszki.
* UWAGA! - by listki cykorii nabrały świeżości można je włożyć do wody z kostkami lodu.
Cały czas się czaję na cykorię :P może w końcu takie łódeczki zrobie? Pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńświetne, apetyczne i bardzo eleganckie, a do tego rewelacyjne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńkasia namawiamy do spróbowania. Warto :-)
OdpowiedzUsuńshy to sie zgadza :-)
wykrywacz smaku dzieki :-)