15 czerwca 2012

ROLADKI Z FLĄDRY


Roladki z flądry zawinięte z szynką parmeńską, nadziewane żurawiną, pietruszką, orzechami laskowymi i orzechami włoskimi. Polane sosem ze śmietany, wina i pietruszki. Zawinięte w papier i pieczone w piekarniku. Podane z liśćmi botwinki, polanymi oliwą z oliwek i białym pieczywem, które moczymy w powstałym sosie.

Szybkie i łatwe w przygotowaniu, a efekt końcowy wykwintny i niesamowicie smaczny.

Roladki można przygotować również z innych ryb, ale warto za pierwszym razem spróbować smaku flądry.








Składniki:

- 4 filety z flądry
- 8-10 plasterków szynki parmeńskiej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- sól morska

Nadzienie:
- 1 szklanka mieszanki: żurawina, orzechy laskowe i włoskie
- garść liści natki pietruszki
- oliwa z oliwek

Sos:
- 90 ml śmietanki 30%
- 45 ml białego wina wytrawnego
- 1-2 łyżki liści pietruszki
- sól i biały pieprz do smaku



Przygotowanie:
1. Filety flądry umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przeciąć wzdłuż na pół i włożyć do miski. Wymieszać razem sok z cytryny, oliwę z oliwek i sól morską. Zalać rybę, delikatnie ręką wymieszać tak aby sos oblał każdy kawałek ryby. Miskę zawinąć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

2. Piekarnik nagrzać do 180C. W naczyniu zmiksować blenderem śmietankę, wino i liście pietruszki. Powstały sos doprawić do smaku odrobiną soli i białego pieprzu.

3. Wszystkie składniki nadzienia zmiksować, dodając po łyżce oliwy z oliwek, tak by powstała gęsta masa.

4. Rybę wyciągnąć, na każdym kawałku położyć plaster szynki parmeńskiej, zawinąć i spiąć wykałaczką. Przygotować 4 arkusze papieru do gotowania. W każdym umieścić po 4 roladki, na wierzchu roladek nałożyć po łyżeczce nadzienia. Zapakować tworząc paczuszki do każdej wlać przygotowany wcześniej sos. Szczelnie zamknąć i wstawić do piekarnika na 20-30 minut.

5. Gotowe paczuszki z roladkami podać w towarzystwie mieszanki sałat lub liści botwinki.








5 komentarzy:

  1. jakie ładne zdjęcia!
    urzekły mnie. a przepis zachwycił. cudowne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sliczniunie te fladrowe paczuszki!:) Przyznam, ze polaczenie smakow jest dosc oryginalne. Morze i ziemia, slone i slodkie, cieple i zimne...do wyprobowania!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco namawiamy! Wart jest poświęcenia, choć chwili czasu na przyrządzenie :-)

      Usuń
  3. Wygląda świetnie. Pyszny przepis, bardzo chętnie go wykorzystam. Cały wpis świetny, od przepisu po zdjęcia. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...