Szybkie i łatwe w przygotowaniu, a efekt końcowy wykwintny i niesamowicie smaczny.
Roladki można przygotować również z innych ryb, ale warto za pierwszym razem spróbować smaku flądry.
- 4 filety z flądry
- 8-10 plasterków szynki parmeńskiej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- sól morska
Nadzienie:
- 1 szklanka mieszanki: żurawina, orzechy laskowe i włoskie
- garść liści natki pietruszki
- oliwa z oliwek
Sos:
- 90 ml śmietanki 30%
- 45 ml białego wina wytrawnego
- 1-2 łyżki liści pietruszki
- sól i biały pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Filety flądry umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przeciąć wzdłuż na pół i włożyć do miski. Wymieszać razem sok z cytryny, oliwę z oliwek i sól morską. Zalać rybę, delikatnie ręką wymieszać tak aby sos oblał każdy kawałek ryby. Miskę zawinąć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
2. Piekarnik nagrzać do 180C. W naczyniu zmiksować blenderem śmietankę, wino i liście pietruszki. Powstały sos doprawić do smaku odrobiną soli i białego pieprzu.
3. Wszystkie składniki nadzienia zmiksować, dodając po łyżce oliwy z oliwek, tak by powstała gęsta masa.
4. Rybę wyciągnąć, na każdym kawałku położyć plaster szynki parmeńskiej, zawinąć i spiąć wykałaczką. Przygotować 4 arkusze papieru do gotowania. W każdym umieścić po 4 roladki, na wierzchu roladek nałożyć po łyżeczce nadzienia. Zapakować tworząc paczuszki do każdej wlać przygotowany wcześniej sos. Szczelnie zamknąć i wstawić do piekarnika na 20-30 minut.
5. Gotowe paczuszki z roladkami podać w towarzystwie mieszanki sałat lub liści botwinki.
jakie ładne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńurzekły mnie. a przepis zachwycił. cudowne.
Dziękujemy! Smakował wyjątkowo :-)
UsuńSliczniunie te fladrowe paczuszki!:) Przyznam, ze polaczenie smakow jest dosc oryginalne. Morze i ziemia, slone i slodkie, cieple i zimne...do wyprobowania!;)
OdpowiedzUsuńGorąco namawiamy! Wart jest poświęcenia, choć chwili czasu na przyrządzenie :-)
UsuńWygląda świetnie. Pyszny przepis, bardzo chętnie go wykorzystam. Cały wpis świetny, od przepisu po zdjęcia. Dzięki :)
OdpowiedzUsuń