Kiedy nie ma się własnego ogródka aby móc wyjść z grillem, trzeba się ratować domowym elektrycznym urządzeniem :-) Często pieczemy na nim ryby i mięsa, które smakują dużo lepiej nić z patelni.
Łosoś w lekko chrupiącej skórce z sezamu z dodatkiem miękkiej i pachnącej botwinki. Niech Was nie zwiedzie długość przepisu, tak naprawdę jest szybki i prosty :-)
Łosoś w lekko chrupiącej skórce z sezamu z dodatkiem miękkiej i pachnącej botwinki. Niech Was nie zwiedzie długość przepisu, tak naprawdę jest szybki i prosty :-)
Łosoś:
- 3 kawałki filetu z łososia
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 5 łyżek sezamu
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 cytryna
- parę gałązek tymianku do dekoracji
Przygotowanie:
1. Filety umyć i oczyścić z ości. Położyć na desce skórą do dołu, posypać solą i pieprzem, wysmarować olejem sezamowym. Do głębokiego talerza wsypać ziarna sezamu, obtoczyć w nim każdy filet.
2. Rozłożyć filety na rozgrzanym grilu (elektrycznym lub w piekarniku na gorącej blaszce) skórą do dołu. Smażyć około 7 minut z jednej i z drugiej strony. Odwracając filety uważać aby się nie rozleciały.
3. Upieczone filety podawać na duszonej botwince z kawałkami cytryny.
Botwinka:
- 1 duży pęczek botwinki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek masła
- sól i pieprz do smaku
- ½ szklanki mleka
Przygotowanie:
1. Botwinkę dokładnie przepłukać, osuszyć i pokroić na 4 cm kawałki.
2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek leciutko zrumienić. Dodać botwinkę smażyć na małym ogniu aż liście lekko zwiędną. Dodać masło i przyprawić solą i pieprzem. Wlać mleko i dusić i dusić do momentu aż całość lekko zgęstnieje a botwinka będzie miękka.
Rybka wyglada przepysznie! Jadlam juz sushi z lososiem i burakiem, wiec podejrzewam, ze i to danie by mi podpasowalo.
OdpowiedzUsuńŚwietne danie. Łososia jadłam już na 1000 sposobów, ale w sezamie jeszcze nie i na szczęście można upiec w piekarniku na blasze unikając smażenia w większej ilości tłuszczu. Ja bym tylko tym olejem sezamowym skropiła po wyjęciu z pieca, bo nie tylko pod wpłaywem temp. traci swoje cenne wartości, ale dochodzi tez do zmiany w wiązaniach tłuszczów i wydzielają sie toksyczne substancje. wprawdzie tu go tylko odrobinka, ale mimo wszystko. pozdrawiam, a łososia w sezamie zrobię niebawem.
OdpowiedzUsuńMaggie
OdpowiedzUsuńZ pewnością podpasuje ;-)
Kinga
Masz rację :-) dobrze go skropić po upieczeniu olejem sezamowym. Dziękujemy!!
po prostu...
OdpowiedzUsuńszał!
uwielbiam łososia. ale nigdy nie spotkałam go w tak obłędnej wersji.
zachwycił mnie ;]
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Karmel-itka
OdpowiedzUsuńwitaj! dziękujemy :-)
a łosoś wart zjedzenia ;-)
Dawno mnie tu nie było, a tu takie przysmaki.
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraczki pod każdą postacią,
nigdy jednak nie wpadłabym na pomysł zrobienia z botwinki jarzynki:)
Dzięki za przepis...
PS.
Co myślicie o buraczkach w kształcie bananów?
Widziałam takie mutanty w "eleganckim" warzywniaku
i właścicielka bardzo je zachwalała. Podobno łatwo je zetrzeć i mają więcej soku.
bea
OdpowiedzUsuńWitaj!! My również jesteśmy za buraczkami :-)
A przepis naprawdę wart spróbowania.
Nie miałyśmy jeszcze okazji widzieć buraczków w kształcie banana :-), przydałoby się jakieś zdjęcie :-)
Narobiłaś nam na nie ochoty, więc będziemy szukać :-) Damy znać jak znajdziemy!
moncler
OdpowiedzUsuńjordan retro
golden goose outlet
giannis antetokounmpo shoes
golden goose outlet
off white shoes
cheap jordans
curry shoes
golden goose sale
stephen curry shoes