2 września 2011

ŁOSOŚ W SEZAMIE Z BOTWINKĄ


Kiedy nie ma się własnego ogródka aby móc wyjść z grillem, trzeba się ratować domowym elektrycznym urządzeniem :-) Często pieczemy na nim ryby i mięsa, które smakują dużo lepiej nić z patelni.

Łosoś w lekko chrupiącej skórce z sezamu z dodatkiem miękkiej i pachnącej botwinki. Niech Was nie zwiedzie długość przepisu, tak naprawdę jest szybki i prosty :-) 













Składniki na 3 porcje: 

Łosoś: 

- 3 kawałki filetu z łososia
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 5 łyżek sezamu
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 cytryna
- parę gałązek tymianku do dekoracji


Przygotowanie: 

1. Filety umyć i oczyścić z ości. Położyć na desce skórą do dołu, posypać solą i pieprzem, wysmarować olejem sezamowym. Do głębokiego talerza wsypać ziarna sezamu, obtoczyć w nim każdy filet.

2. Rozłożyć filety na rozgrzanym grilu (elektrycznym lub w piekarniku na gorącej blaszce) skórą do dołu. Smażyć około 7 minut z jednej i z drugiej strony. Odwracając filety uważać aby się nie rozleciały.

3. Upieczone filety podawać na duszonej botwince z kawałkami cytryny.



Botwinka: 

- 1 duży pęczek botwinki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek masła
- sól i pieprz do smaku
- ½ szklanki mleka


Przygotowanie: 

1. Botwinkę dokładnie przepłukać, osuszyć i pokroić na 4 cm kawałki.

2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek leciutko zrumienić. Dodać botwinkę smażyć na małym ogniu aż liście lekko zwiędną. Dodać masło i przyprawić solą i pieprzem. Wlać mleko i dusić i dusić do momentu aż całość lekko zgęstnieje a botwinka będzie miękka.
















8 komentarzy:

  1. Rybka wyglada przepysznie! Jadlam juz sushi z lososiem i burakiem, wiec podejrzewam, ze i to danie by mi podpasowalo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne danie. Łososia jadłam już na 1000 sposobów, ale w sezamie jeszcze nie i na szczęście można upiec w piekarniku na blasze unikając smażenia w większej ilości tłuszczu. Ja bym tylko tym olejem sezamowym skropiła po wyjęciu z pieca, bo nie tylko pod wpłaywem temp. traci swoje cenne wartości, ale dochodzi tez do zmiany w wiązaniach tłuszczów i wydzielają sie toksyczne substancje. wprawdzie tu go tylko odrobinka, ale mimo wszystko. pozdrawiam, a łososia w sezamie zrobię niebawem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Maggie
    Z pewnością podpasuje ;-)

    Kinga
    Masz rację :-) dobrze go skropić po upieczeniu olejem sezamowym. Dziękujemy!!

    OdpowiedzUsuń
  4. po prostu...
    szał!
    uwielbiam łososia. ale nigdy nie spotkałam go w tak obłędnej wersji.
    zachwycił mnie ;]


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Karmel-itka
    witaj! dziękujemy :-)
    a łosoś wart zjedzenia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno mnie tu nie było, a tu takie przysmaki.
    Uwielbiam buraczki pod każdą postacią,
    nigdy jednak nie wpadłabym na pomysł zrobienia z botwinki jarzynki:)
    Dzięki za przepis...

    PS.
    Co myślicie o buraczkach w kształcie bananów?
    Widziałam takie mutanty w "eleganckim" warzywniaku
    i właścicielka bardzo je zachwalała. Podobno łatwo je zetrzeć i mają więcej soku.

    OdpowiedzUsuń
  7. bea
    Witaj!! My również jesteśmy za buraczkami :-)
    A przepis naprawdę wart spróbowania.

    Nie miałyśmy jeszcze okazji widzieć buraczków w kształcie banana :-), przydałoby się jakieś zdjęcie :-)
    Narobiłaś nam na nie ochoty, więc będziemy szukać :-) Damy znać jak znajdziemy!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...