25 maja 2012

MUS Z RABARBARU I NUTELLI


Musy owocowe z dodatkiem kruchego ciasta lub kruchych ciasteczek, są naszymi faworytami wśród deserów.

kaja - oj największy Twój faworyt :-)

aga - niech będzie, lubię je przyrządzać bo sprawiają najmniej trudności :-)

Przygotowanie nie sprawia trudności i nie zajmuje sporo czasu. I co najważniejsze, zawsze wychodzą :-)

Mus z rabarbaru z dodatkiem słodkiej, czekoladowo orzechowej nutelli (niekoniecznie musi to być akurat nutella), posypany kruszonką, a jeśli nie macie czasu lub zwyczajnie nie chce Wam się robić, można użyć gotowych kruchych ciastek :-) Całość udekorowana bitą śmietaną, posypaną kruszonką lub startą czekoladą.

I znów mamy ochotę na mus... :-)

kaja - ciekawe kto ma największą...







Składniki:
mus:
- 4-5 łodyg rabarbaru
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 2-3 łyżki nutelli


ciasto:
- kruszonka :
- 200 g masła
- 1 szklanka mąki
- 6 łyżek cukru


dodatki:
- 200 g śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru



Przygotowanie:
1. Łodygi rabarbaru umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni lub w garnku roztopić masło, wrzucić pokrojony rabarbar, posypać cukrem i poddusić około 5 minut. Zdjąć z ognia dodać ocet balsamiczny i nutelle. Powstały mus schłodzić.

2. Śmietanę kremówkę ubić, dodając cukier puder.

3. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić, rozłożyć na blaszce dociskając, wstawić do piekarnika na 15-20 minut, rozgrzanego do 180 C. Po upieczeniu schłodzić.

4. Schłodzony mus rozłożyć do salaterek, posypać pokruszonym ciastem i udekorować bitą śmietaną.






5 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł i piękna prezentacja.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł na mus niesamowity, bardzo jestem ciekawa jego smaku :)
    I przepiękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie wpadłabym na taką koncepcję.
    Na brak fantazji nie możecie narzekać;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Arcydzieło. Zabiłabym teraz za taki słoiczek! Bardzo mi się podoba ten dodatek octu balsamicznego - to ostatnio mój ulubiony towarzysz owoców. Jest wyczuwalny przy kwaśności rabarbaru?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe połączenie smaków. Bardzo kuszące :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...