Musy owocowe z dodatkiem kruchego ciasta lub kruchych ciasteczek, są naszymi faworytami wśród deserów.
kaja - oj największy Twój faworyt :-)
aga - niech będzie, lubię je przyrządzać bo sprawiają najmniej trudności :-)
Przygotowanie nie sprawia trudności i nie zajmuje sporo czasu. I co najważniejsze, zawsze wychodzą :-)
Mus z rabarbaru z dodatkiem słodkiej, czekoladowo orzechowej nutelli (niekoniecznie musi to być akurat nutella), posypany kruszonką, a jeśli nie macie czasu lub zwyczajnie nie chce Wam się robić, można użyć gotowych kruchych ciastek :-) Całość udekorowana bitą śmietaną, posypaną kruszonką lub startą czekoladą.
I znów mamy ochotę na mus... :-)
kaja - ciekawe kto ma największą...
Składniki:
mus:
- 4-5 łodyg rabarbaru
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 2-3 łyżki nutelli
ciasto:
- kruszonka :
- 200 g masła
- 1 szklanka mąki
- 6 łyżek cukru
dodatki:
- 200 g śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
1. Łodygi rabarbaru umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni lub w garnku roztopić masło, wrzucić pokrojony rabarbar, posypać cukrem i poddusić około 5 minut. Zdjąć z ognia dodać ocet balsamiczny i nutelle. Powstały mus schłodzić.
2. Śmietanę kremówkę ubić, dodając cukier puder.
3. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić, rozłożyć na blaszce dociskając, wstawić do piekarnika na 15-20 minut, rozgrzanego do 180 C. Po upieczeniu schłodzić.
4. Schłodzony mus rozłożyć do salaterek, posypać pokruszonym ciastem i udekorować bitą śmietaną.
Ciekawy pomysł i piękna prezentacja.
OdpowiedzUsuńPomysł na mus niesamowity, bardzo jestem ciekawa jego smaku :)
OdpowiedzUsuńI przepiękne zdjęcia.
Nigdy nie wpadłabym na taką koncepcję.
OdpowiedzUsuńNa brak fantazji nie możecie narzekać;)
Arcydzieło. Zabiłabym teraz za taki słoiczek! Bardzo mi się podoba ten dodatek octu balsamicznego - to ostatnio mój ulubiony towarzysz owoców. Jest wyczuwalny przy kwaśności rabarbaru?
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaków. Bardzo kuszące :)
OdpowiedzUsuń