15 kwietnia 2011

MARYNOWANY ŁOSOŚ - GRAVLAX





Idealny przepis na marynowanego łososia. Istnieje kilka wersji podobnej marynaty, jednak ta ta najbardziej nam smakuje. Kiedy 2 lata temu po raz pierwszy zrobiłyśmy łososia wg przepisu Nigelli, gości u nas systematycznie.

Wykorzystujemy go do weekendowych śniadań, jak i na święta. W połączeniu z jajkami lub croissantami stanowi wspaniałe menu. 











Składniki: 

- 1 kg filetów z łososia ze skórą
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki soli
- 3 łyżeczki musztardy angielskiej
- 2 łyżki ginu
- spora garść świeżego kopru


Przygotowanie: 

1. Filet łososia umyć i usunąć z grubsza ości.

2. W miseczce wymieszać sól, cukier, musztardę i gin.

3. Na dnie naczynia w którym będziemy marynować łososia wylać ze 2 łyżki powstałej marynaty. Połóż łososia skórą w dól zalej pozostałą marynatą. Przykryj sporą ilością świeżego kopru. Całość obróć tak aby koper i mięso łososia znalazły się na dnie a skóra była na górze. Na wierzch połóż jeszcze kilka gałązek świeżego kopru.

4. Cale naczynie owiń folią spożywczą i dociśnij rybę czymś ciężkim np. puszkami lub słoikami, aby lepiej się zamarynowała.

5. Odstaw rybę do lodówki na 2-3 dni .

6. Po wyciągnięciu z marynaty, usuń koperek i ostrym nożem usuń skórę. Pokrój na cienkie plastry.

7. Resztę łososia możesz przechowywać w lodówce pod folią spożywczą.











4 komentarze:

  1. ależ kolor!
    uwielbiam takiego łososia..

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tak przyrządzonego łososia!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm, taki łosoś z croissantem, marzenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dwa dni starczą, żeby się odpowiedni uwędził?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...