Idealny przepis na marynowanego łososia. Istnieje kilka wersji podobnej marynaty, jednak ta ta najbardziej nam smakuje. Kiedy 2 lata temu po raz pierwszy zrobiłyśmy łososia wg przepisu Nigelli, gości u nas systematycznie.
Wykorzystujemy go do weekendowych śniadań, jak i na święta. W połączeniu z jajkami lub croissantami stanowi wspaniałe menu.
Składniki:
- 1 kg filetów z łososia ze skórą
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki soli
- 3 łyżeczki musztardy angielskiej
- 2 łyżki ginu
- spora garść świeżego kopru
Przygotowanie:
1. Filet łososia umyć i usunąć z grubsza ości.
2. W miseczce wymieszać sól, cukier, musztardę i gin.
3. Na dnie naczynia w którym będziemy marynować łososia wylać ze 2 łyżki powstałej marynaty. Połóż łososia skórą w dól zalej pozostałą marynatą. Przykryj sporą ilością świeżego kopru. Całość obróć tak aby koper i mięso łososia znalazły się na dnie a skóra była na górze. Na wierzch połóż jeszcze kilka gałązek świeżego kopru.
4. Cale naczynie owiń folią spożywczą i dociśnij rybę czymś ciężkim np. puszkami lub słoikami, aby lepiej się zamarynowała.
5. Odstaw rybę do lodówki na 2-3 dni .
6. Po wyciągnięciu z marynaty, usuń koperek i ostrym nożem usuń skórę. Pokrój na cienkie plastry.
7. Resztę łososia możesz przechowywać w lodówce pod folią spożywczą.
DANIA Z ŁOSOSIEM:
CROISSANTY Z ŁOSOSIEM I TWAROGIEM
ależ kolor!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takiego łososia..
Uwielbiam tak przyrządzonego łososia!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
mmm, taki łosoś z croissantem, marzenie! :)
OdpowiedzUsuńDwa dni starczą, żeby się odpowiedni uwędził?
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńNie kojarzę tego przepisu więc na dobrą sprawę jestem przekonana, że będę musiała go spróbować. Każdemu ko lubi ryby mogę polecić grzanki https://mowisalmon.pl/przepisy/grzanki-z-boczniakami-plastrami-lososia-mowi-orzechami-laskowymi-nacia-pietruszki-i-miodem/ gdzie oczywiście również występuje łosoś.
OdpowiedzUsuńbapesta
Usuńrussell westbrook shoes
air jordan
Golden Goose Deluxe Brand
fear of god hoodie