4 kwietnia 2012

CHLEB PSZENNY NA MIODZIE


Wszystkim, którzy lubią domowe wypieki chleba, polecamy chleb pszenny na miodzie. Chrupiąca skórka i pulchny, delikatny środek. Bardzo prosty i szybki przepis na domowy chleb.
Gotowe ciasto możemy przełożyć do jednej lub dwóch mniejszych form.
Warto zapamiętać, że do wypieków z dodatkiem miodu warto dodać ¼ łyżeczki sody oczyszczonej, która m.in. spulchnia ciasto.
Polecamy inne przepisy na chleb CHLEB NA ZAKWASIE, CHLEB EXTRA.







Składniki: 


- 50 g drożdży
- ¼ szklanki ciepłej wody
- ½ szklanki wrzątku
- 2 łyżki miodu
- 750 g pszennej mąki
- 1/3 szklanki letniej wody
- 1½ łyżeczki soli
- 1½ łyżki masła


Przygotowanie: 


1. Drożdże rozpuścić w ¼ szklanki ciepłej wody i odstawić na 5 minut. Do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto, wlać ½ szklanki wrzątku, dodać miód i dokładnie wymieszać.

2. Po przestudzeniu dodać drożdże i 250 g mąki. Całość wymieszać łyżką. Miskę z ciastem ustawić na garnku z wrzącą wodą aby wyrosło do podwójnej objętości. Po wyrośnięciu ciasto zbić i dodać 1/3 szklanki letniej wody (w której rozpuścić sól), roztopione masło i resztę mąki. Ciasto dobrze wyrobić, wyłożyć do natłuszczonego naczynia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

3. Masło roztopić i przestudzonym wysmarować wierzch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 30-40 minut.







2 komentarze:

  1. na miodzie mus być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma nic piękniejszego niż zapach świeżego chleba. Zdjęcia nie pachną, ale są naprawdę klimatyczne!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...