Przepis na ten pasztet, można śmiało wykorzystać w święta i na co dzień... Polecamy!
- 500 g filetów z udźca kurczaka
- 250 g serc z kurczaka
- 700 g wątróbki z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 4 łyżki tartej bułki
- 1 cebula
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku oraz majeranek, imbir suszony i papryka ostra
Przygotowanie:
1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wątróbkę opłukać, oczyścić i podsmażyć razem z cebulą. Odstawić do ostygnięcia.
2. Serca opłukać i zagotować w lekko osolonej wodzie przez około30 -40 minut. Odstawić do ostygnięcia.
3. Filety opłukać, pokroić na kawałki i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Odstawić do ostygnięcia.
4. Wątróbkę, serca i filety przełożyć do malaksera i zmiksować. Dodać jajka, bułkę tartą, przyprawy, wycisnąć ząbki czosnku. Zmiksować całość do uzyskania jednolitej masy.
5. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą i przełożyć do niej gotową masę. Formę z masą przełożyć do naczynia żaroodpornego wypełnionego do połowy wodą. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
- 250 g serc z kurczaka
- 700 g wątróbki z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 4 łyżki tartej bułki
- 1 cebula
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku oraz majeranek, imbir suszony i papryka ostra
Przygotowanie:
1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wątróbkę opłukać, oczyścić i podsmażyć razem z cebulą. Odstawić do ostygnięcia.
2. Serca opłukać i zagotować w lekko osolonej wodzie przez około30 -40 minut. Odstawić do ostygnięcia.
3. Filety opłukać, pokroić na kawałki i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Odstawić do ostygnięcia.
4. Wątróbkę, serca i filety przełożyć do malaksera i zmiksować. Dodać jajka, bułkę tartą, przyprawy, wycisnąć ząbki czosnku. Zmiksować całość do uzyskania jednolitej masy.
5. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą i przełożyć do niej gotową masę. Formę z masą przełożyć do naczynia żaroodpornego wypełnionego do połowy wodą. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
SOS
Składniki:
- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka chrzanu
Wszystkie składniki razem wymieszać. W razie potrzeby smak zaostrzyć dodatkową porcją chrzanu.
Sos brzmi obłędnie!
OdpowiedzUsuńMniam! Też w tym roku będę robić pasztet drobiowy. Sos pożyczę od Was! :)
OdpowiedzUsuńsos obłędny...polecam:)
OdpowiedzUsuń