5 kwietnia 2012

PASZTET I SOS Z CZARNEJ PORZECZKI


Pasztet pokrojony w plastry i polany sosem z dżemu z czarnej porzeczki i chrzanu, idealnie sprawdza się jako przekąska. Położony na kromce pieczywa, udekorowany odrobiną chrzanu i rzeżuchą, jest równie pyszny. Kanapki zrobione z pasztetem, sałatą i sosem ziołowym, zapewnią nam dobry posiłek w szkole lub w pracy.
Przepis na ten pasztet, można śmiało wykorzystać w święta i na co dzień... Polecamy! 


Składniki: 

- 500 g filetów z udźca kurczaka
- 250 g serc z kurczaka
- 700 g wątróbki z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 4 łyżki tartej bułki
- 1 cebula
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku oraz majeranek, imbir suszony i papryka ostra


Przygotowanie: 
1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wątróbkę opłukać, oczyścić i podsmażyć razem z cebulą. Odstawić do ostygnięcia.

2. Serca opłukać i zagotować w lekko osolonej wodzie przez około30 -40 minut. Odstawić do ostygnięcia.

3. Filety opłukać, pokroić na kawałki i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Odstawić do ostygnięcia.

4. Wątróbkę, serca i filety przełożyć do malaksera i zmiksować. Dodać jajka, bułkę tartą, przyprawy, wycisnąć ząbki czosnku. Zmiksować całość do uzyskania jednolitej masy.

5. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą i przełożyć do niej gotową masę. Formę z masą przełożyć do naczynia żaroodpornego wypełnionego do połowy wodą. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. 




SOS 
Składniki: 
- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka chrzanu

Wszystkie składniki razem wymieszać. W razie potrzeby smak zaostrzyć dodatkową porcją chrzanu.






3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...