Jajka z nadzieniem z awokado, żółtka, zielonych oliwek i z kawałkami wędzonego łososia (przepis na łososia TUTAJ). Delikatne nadzienie oblane jest odrobiną sosu jogurtowego z dodatkiem serka ricotty.
Szybka wersja jajek na śniadanie.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 dojrzałe awokado
- 1 mała cebula
- 1 piórko szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5 zielonych oliwek
- sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1/3 szklanki łososia
sos jogurtowo majonezowy:
- 2 łyżeczki serka ricotty
- 2 łyżeczki naturalnego jogurtu
- 2 łyżeczki majonezu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Ugotowane jajka przekroić na połówki, wydrążyć środek, żółtka poszatkować i wsypać do miski.
2. Awokado przepołowić na pół i wyjąć pestkę. Miąższ z awokado wydrążyć za pomocą łyżki i pokroić w kosteczkę.
3. Szczypiorek, cebulę, czosnek i oliwki drobno posiekać, łososia pokroić w kosteczkę. Wszystko wraz z awokado wsypać do miski z żółtkiem.
4. Całośc dokładnie wymieszać, dodać oliwę, sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.
5. W osobnej miseczce wymieszać wszystkie składniki na sos. Do farszu dodać 2-3 łyżeczki sosu, wymieszać i gotowym farszem napełnić jajka.
7. Można ozdobić kroplą sosu jogurtowego.
nie lubię awokado.
OdpowiedzUsuńale kocham łososia! więc się sumuje i wychodzi na to, że jajka są rewelacyjne xd
Karmel-itka - w tym połączeniu, bardziej czuje się łososia :-)
UsuńOstatnio zakochałam się w smaku awokado :-) Jak na razie potrafię je przyrządzić tylko w sushi :-))
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają te jaja, mniam :-)
Dag - witaj! Nadzienie do jajek z awokado, będzie następną umiejętnością? ;-) Pozdrawiamy
Usuńdobra alternatywa, nie tylko od Święta :)
OdpowiedzUsuńMagda - witaj! na weekend jak i na co dzień :-) pozdrawiamy
Usuń