Chleb znany jest od około 10-11 tysięcy lat. Znany już był w starożytności. Przez wieki udoskonalano jego wygląd i właściwości. Szybko nauczono się zwiększać jego pulchność. Stanowi jeden z podstawowych składników codziennej diety człowieka. Dziś ciężko nam wyobrazić sobie dzień bez pieczywa. Do wyboru mamy różne rodzaje chleba ciemne, razowe, pełnoziarniste, pszenne. Można upiec chleb na zakwasie lub na drożdżach.
Chleb który chcemy Wam zaproponować jest naszym najszybszym i najprostszym w wykonaniu.
Za każdym razem dodajemy do niego inne nasiona – pestki słonecznika, pestki dyni (jeżeli mamy w domu oba rodzaje pestek, dodajemy je razem), również suszone owoce - żurawina, śliwki, figi, imbir kandyzowany.
Może Was zainspiruje do dodania czegoś wyjątkowego. Co sprawi, że smak kromki z masłem będzie niezapomniany.
Chleb który chcemy Wam zaproponować jest naszym najszybszym i najprostszym w wykonaniu.
Za każdym razem dodajemy do niego inne nasiona – pestki słonecznika, pestki dyni (jeżeli mamy w domu oba rodzaje pestek, dodajemy je razem), również suszone owoce - żurawina, śliwki, figi, imbir kandyzowany.
Może Was zainspiruje do dodania czegoś wyjątkowego. Co sprawi, że smak kromki z masłem będzie niezapomniany.
- 4 dkg drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- około 1 szklanki ciepłej wody
- 0,5 kg mąki
- 1 łyżeczka soli
- 100 g otrąb pszennych
- 0,5 szklanki ziaren lnu
- 0,5 szklanki ziaren słoneczniku
- 0,5 szklanki pestek dyni
Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuścić w 2-3 łyżkach ciepłej wody. Wszystkie składniki wsypać do dużej miski, dodać rozpuszczone drożdże. Całość wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce. Poczekać aż ciasto urośnie.
2. Piec około 40 minut w nagrzanym do 210ºC piekarniku.
niezwykły bochenek.
OdpowiedzUsuńJaki genialny wprost! Już bym po taki sięgnęła;)
OdpowiedzUsuńLubie takie najezone ziarnami chleby :)
OdpowiedzUsuńtaki prosty (przepis), że aż upiekę (mój pierwszy chleb)!
OdpowiedzUsuńdzięki dziewczyny! :)
Wygląda niesamowicie.
OdpowiedzUsuńWygląda przewspaniale! Aż zrobię sobie kanapkę :))
OdpowiedzUsuńDelizioso ♥
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie,aż bym taki zjadła.:))
OdpowiedzUsuńpiękny bochen! aż mi się buzia uśmiecha do niego, z pewnością go zrobię!
OdpowiedzUsuńpiękny bochenek :) uwielbiam takie 'bogate' chleby :)
OdpowiedzUsuńprzepiękne zdjęcie, serdecznie zapraszamy do nas! :)
OdpowiedzUsuńWielce pysznie wygląda ten Wasz chleb, Dziewczyny! W dodatku pełen jest wspaniałości. Ach! Wspaniale.
OdpowiedzUsuńPS Wasze tapety mnie olśniewają. Już drugi miesiąc spędzam z nimi na pulpicie. Ach!
Pozdrawiam Was gorąco!
asieja
OdpowiedzUsuńkochana, dzięki :)
mollisia
z miodem? :)
Maggie
przyjemni wtedy smakuje, do tego np szklanka mleka albo domowa pasta :)
enchocolatte
to prawda jest prosty, dodatki samemu się dobiera. to był też i nasz pierwszy chleb :)
amarantka
dzięki :)
Lotokotka.
smacznego!!
Stefania
Dzięki :)
Olina
oj , dobrze że kusi :)
EVE
udanego wypieku życzymy :)
Szana
wykrywacz smaku
dzięki :)
Zaytoon
jak zwykle ciepłe słowa od Ciebie dostajemy :)
bardzo nas to cieszy, naprawdę :)
również gorąco pozdrawiamy
Ago, Kaju,
OdpowiedzUsuńnawet nie wiecie jakich rozkoszy podniebienia doznałam dziś rano za sprawą Waszego przepisu na extra chleb!
To jest R E W E L A C J A a nie chleb!
od dziś nie chodzę już do piekarni... mam ją w domu!
Dziękuję Wam!
PS. postanowiłam podzielić się Waszym przepisem z moimi przyjaciółmi na moim blogu. o takim chlebie nie można milczeć! :)
enchocolatte
OdpowiedzUsuńnawet nie wiesz jak nas cieszy Twój komentarz!!!
super, że postanowiłaś się z nami podzielić Twoim wypiekiem, który wyszedł rewelacyjnie :)
WIELKIE, WIELKIE DZIĘKI!!!
pozostaje nam tylko życzyć smacznego!!!
My również dziękujemy!
Bruno (mój najstarszy) właśnie poprosił o kanapkę z tym chlebem jutro do szkoły! :)
OdpowiedzUsuńJest Waszym fanem. Za każdym razem jak przeglądamy blogi, prosi mnie: sprawdź a co tam u dziewczyn dziś smacznego ? :)
Ohh mamy chyba najmłodszego wielbiciela naszego bloga :) Może chciałby coś specjalnego, tylko dla niego? :)
OdpowiedzUsuńPiekłam z przepisu podstawowego. Jest przepyszny. Upiekę go jeszcze na pewno.
OdpowiedzUsuńjej! faktycznie extra! :)
OdpowiedzUsuń