2 marca 2011

CHLEB EXTRA


Chleb znany jest od około 10-11 tysięcy lat. Znany już był w starożytności. Przez wieki udoskonalano jego wygląd i właściwości. Szybko nauczono się zwiększać jego pulchność. Stanowi jeden z podstawowych składników codziennej diety człowieka. Dziś ciężko nam wyobrazić sobie dzień bez pieczywa. Do wyboru mamy różne rodzaje chleba ciemne, razowe, pełnoziarniste, pszenne. Można upiec chleb na zakwasie lub na drożdżach.
Chleb który chcemy Wam zaproponować jest naszym najszybszym i najprostszym w wykonaniu.
Za każdym razem dodajemy do niego inne nasiona – pestki słonecznika, pestki dyni (jeżeli mamy w domu oba rodzaje pestek, dodajemy je razem), również suszone owoce - żurawina, śliwki, figi, imbir kandyzowany.
Może Was zainspiruje do dodania czegoś wyjątkowego. Co sprawi, że smak kromki z masłem będzie niezapomniany. 








Składniki: 


- 4 dkg drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- około 1 szklanki ciepłej wody
- 0,5 kg mąki
- 1 łyżeczka soli
- 100 g otrąb pszennych
- 0,5 szklanki ziaren lnu
- 0,5 szklanki ziaren słoneczniku
- 0,5 szklanki pestek dyni


Przygotowanie:

1. Drożdże rozpuścić w 2-3 łyżkach ciepłej wody. Wszystkie składniki wsypać do dużej miski, dodać rozpuszczone drożdże. Całość wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce. Poczekać aż ciasto urośnie.

2. Piec około 40 minut w nagrzanym do 210ºC piekarniku.













19 komentarzy:

  1. Jaki genialny wprost! Już bym po taki sięgnęła;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie takie najezone ziarnami chleby :)

    OdpowiedzUsuń
  3. taki prosty (przepis), że aż upiekę (mój pierwszy chleb)!
    dzięki dziewczyny! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przewspaniale! Aż zrobię sobie kanapkę :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudownie,aż bym taki zjadła.:))

    OdpowiedzUsuń
  6. piękny bochen! aż mi się buzia uśmiecha do niego, z pewnością go zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  7. piękny bochenek :) uwielbiam takie 'bogate' chleby :)

    OdpowiedzUsuń
  8. przepiękne zdjęcie, serdecznie zapraszamy do nas! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wielce pysznie wygląda ten Wasz chleb, Dziewczyny! W dodatku pełen jest wspaniałości. Ach! Wspaniale.

    PS Wasze tapety mnie olśniewają. Już drugi miesiąc spędzam z nimi na pulpicie. Ach!

    Pozdrawiam Was gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  10. asieja
    kochana, dzięki :)

    mollisia
    z miodem? :)

    Maggie
    przyjemni wtedy smakuje, do tego np szklanka mleka albo domowa pasta :)

    enchocolatte
    to prawda jest prosty, dodatki samemu się dobiera. to był też i nasz pierwszy chleb :)

    amarantka
    dzięki :)

    Lotokotka.
    smacznego!!

    Stefania
    Dzięki :)

    Olina
    oj , dobrze że kusi :)

    EVE
    udanego wypieku życzymy :)

    Szana
    wykrywacz smaku
    dzięki :)

    Zaytoon
    jak zwykle ciepłe słowa od Ciebie dostajemy :)
    bardzo nas to cieszy, naprawdę :)
    również gorąco pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  11. Ago, Kaju,
    nawet nie wiecie jakich rozkoszy podniebienia doznałam dziś rano za sprawą Waszego przepisu na extra chleb!
    To jest R E W E L A C J A a nie chleb!
    od dziś nie chodzę już do piekarni... mam ją w domu!
    Dziękuję Wam!

    PS. postanowiłam podzielić się Waszym przepisem z moimi przyjaciółmi na moim blogu. o takim chlebie nie można milczeć! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. enchocolatte
    nawet nie wiesz jak nas cieszy Twój komentarz!!!
    super, że postanowiłaś się z nami podzielić Twoim wypiekiem, który wyszedł rewelacyjnie :)
    WIELKIE, WIELKIE DZIĘKI!!!
    pozostaje nam tylko życzyć smacznego!!!

    My również dziękujemy!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bruno (mój najstarszy) właśnie poprosił o kanapkę z tym chlebem jutro do szkoły! :)
    Jest Waszym fanem. Za każdym razem jak przeglądamy blogi, prosi mnie: sprawdź a co tam u dziewczyn dziś smacznego ? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ohh mamy chyba najmłodszego wielbiciela naszego bloga :) Może chciałby coś specjalnego, tylko dla niego? :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piekłam z przepisu podstawowego. Jest przepyszny. Upiekę go jeszcze na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  16. jej! faktycznie extra! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...