Pewnie znacie ten zapach pieczonego chleba, który roznosi się po całym domu. Chrupiącą skórkę, wilgotny środek i długą świeżość pieczywa. Kromka posmarowana samym masłem smakuje lepiej od wszystkiego innego.
Wystarczy przygotować wcześniej zakwas i mamy bazę do zrobienia pysznego, domowego chleba.
Wystarczy przygotować wcześniej zakwas i mamy bazę do zrobienia pysznego, domowego chleba.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej razowej lub żytniej „chlebowej”
- około 1 szklanki letniej wody
- ½ łyżeczki soli
- dowolna ilość ziaren np. słonecznika, dyni, płatki owsiane, siemię lniane lub żurawina
- ¾ szklanki zakwasu
Przygotowanie:
1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól i ziarna wszystko mieszamy, dodajemy zakwas i wodę. Całość wyrabiamy lub mieszamy.
2. Wykładamy do podłużnej formy o wymiarach 12 x 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godzin.
3. Po tym czasie wkładamy chleb do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Po 50 minutach pieczenia smarujemy wierzch chleba, warstwą wody i pieczemy jeszcze 10 minut.
* ZAKWAS: 50-100 g mąki żytniej i tyle samo letniej wody. Mieszamy dokładnie w dość pojemnym naczyniu, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce (25-30 stopni). Po 24 godzinach dodajemy 50-100 g mąki i tyle samo letniej wody, mieszamy dokładnie i znowu przykryte odstawiamy. Czynność powtarzamy przez 5 dni. Po tym czasie uzyskujemy zakwas do pieczenia chleba.
Pamiętaj! - nie zużyjcie całego zakwasu do pieczenia. Część zakwasu zostawiamy, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Będzie to zaczyn do następnego zakwasu.
Pamiętaj! - nie zużyjcie całego zakwasu do pieczenia. Część zakwasu zostawiamy, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Będzie to zaczyn do następnego zakwasu.
Dziewczynki a próbowałyście zrobić do tego własny serek biały? To dopiero połączenie! Ja póki co zapraszam na bułeczki! http://jakwisniawkompot.blogspot.com/ Pozdrawiam! :)))
OdpowiedzUsuńŻaden inny smak nie równa się domowemu chlebowi na zakwasie...
OdpowiedzUsuńoch, piękny bochenek.
OdpowiedzUsuńnic nie dorównuje domowemu chlebowi.
nic go nie zastąpi!
bo w tym jest miłośc. i całe serce włożone.
Świetny chlebek :) ja niestety mam odwyk od zakwasu bo nie mogę znieść jego zapachu :( cóż mam nadzieję, że niebawem się to zmieni.
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie skorzystam z przepisu, ostatnio robiłam chlebek na zakwasie, rósł co prawda ponad 12 godzin ale smakiem rekompensował w 200% te niedogodności :-)
OdpowiedzUsuńKasia
OdpowiedzUsuńWitaj! Niestety nie, ale kusząca propozycja, na pewno spróbujemy :-)
Zaytoon
Witaj! O tak to prawda, ten zapach w całym domu ... :-)
Karmel-itka
Witaj! O tak w 100% :-)
Wiewióra
Trzymamy kciuki! Daj znać jak się zmieni :-)
KeJt
Witaj! Super, czekamy na komentarz jak się udał :-)