24 sierpnia 2011

CHLEB NA ZAKWASIE


Pewnie znacie ten zapach pieczonego chleba, który roznosi się po całym domu. Chrupiącą skórkę, wilgotny środek i długą świeżość pieczywa. Kromka posmarowana samym masłem smakuje lepiej od wszystkiego innego.
Wystarczy przygotować wcześniej zakwas i mamy bazę do zrobienia pysznego, domowego chleba. 







Długo odkładałyśmy przygotowanie pieczywa na bazie zakwasu. Do momentu kiedy zostałyśmy obdarowane gotowym zakwasem (p. Krystyno bardzo dziękujemy :-)), nie było wyjścia musiałyśmy zrobić chleb. Żałujemy tylko, że wcześniej tego nie robiłyśmy :-)






Składniki: 
- 0,5 kg mąki pszennej razowej lub żytniej „chlebowej”
- około 1 szklanki letniej wody
- ½ łyżeczki soli
- dowolna ilość ziaren np. słonecznika, dyni, płatki owsiane, siemię lniane lub żurawina
- ¾ szklanki zakwasu


Przygotowanie: 
1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól i ziarna wszystko mieszamy, dodajemy zakwas i wodę. Całość wyrabiamy lub mieszamy.

2. Wykładamy do podłużnej formy o wymiarach 12 x 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godzin.

3. Po tym czasie wkładamy chleb do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Po 50 minutach pieczenia smarujemy wierzch chleba, warstwą wody i pieczemy jeszcze 10 minut. 


* ZAKWAS: 50-100 g mąki żytniej i tyle samo letniej wody. Mieszamy dokładnie w dość pojemnym naczyniu, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce (25-30 stopni). Po 24 godzinach dodajemy 50-100 g mąki i tyle samo letniej wody, mieszamy dokładnie i znowu przykryte odstawiamy. Czynność powtarzamy przez 5 dni. Po tym czasie uzyskujemy zakwas do pieczenia chleba.

Pamiętaj! - nie zużyjcie całego zakwasu do pieczenia. Część zakwasu zostawiamy, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Będzie to zaczyn do następnego zakwasu.








6 komentarzy:

  1. Dziewczynki a próbowałyście zrobić do tego własny serek biały? To dopiero połączenie! Ja póki co zapraszam na bułeczki! http://jakwisniawkompot.blogspot.com/ Pozdrawiam! :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Żaden inny smak nie równa się domowemu chlebowi na zakwasie...

    OdpowiedzUsuń
  3. och, piękny bochenek.
    nic nie dorównuje domowemu chlebowi.
    nic go nie zastąpi!
    bo w tym jest miłośc. i całe serce włożone.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny chlebek :) ja niestety mam odwyk od zakwasu bo nie mogę znieść jego zapachu :( cóż mam nadzieję, że niebawem się to zmieni.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo chętnie skorzystam z przepisu, ostatnio robiłam chlebek na zakwasie, rósł co prawda ponad 12 godzin ale smakiem rekompensował w 200% te niedogodności :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasia
    Witaj! Niestety nie, ale kusząca propozycja, na pewno spróbujemy :-)

    Zaytoon
    Witaj! O tak to prawda, ten zapach w całym domu ... :-)

    Karmel-itka
    Witaj! O tak w 100% :-)

    Wiewióra
    Trzymamy kciuki! Daj znać jak się zmieni :-)

    KeJt
    Witaj! Super, czekamy na komentarz jak się udał :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...