Gotowe ciasto możemy przełożyć do jednej lub dwóch mniejszych form.
Warto zapamiętać, że do wypieków z dodatkiem miodu warto dodać ¼ łyżeczki sody oczyszczonej, która m.in. spulchnia ciasto.
Polecamy inne przepisy na chleb CHLEB NA ZAKWASIE, CHLEB EXTRA.
Składniki:
- 50 g drożdży
- ¼ szklanki ciepłej wody
- ½ szklanki wrzątku
- 2 łyżki miodu
- 750 g pszennej mąki
- 1/3 szklanki letniej wody
- 1½ łyżeczki soli
- 1½ łyżki masła
Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuścić w ¼ szklanki ciepłej wody i odstawić na 5 minut. Do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto, wlać ½ szklanki wrzątku, dodać miód i dokładnie wymieszać.
2. Po przestudzeniu dodać drożdże i 250 g mąki. Całość wymieszać łyżką. Miskę z ciastem ustawić na garnku z wrzącą wodą aby wyrosło do podwójnej objętości. Po wyrośnięciu ciasto zbić i dodać 1/3 szklanki letniej wody (w której rozpuścić sól), roztopione masło i resztę mąki. Ciasto dobrze wyrobić, wyłożyć do natłuszczonego naczynia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
3. Masło roztopić i przestudzonym wysmarować wierzch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 30-40 minut.
na miodzie mus być pyszny!
OdpowiedzUsuńnie ma nic piękniejszego niż zapach świeżego chleba. Zdjęcia nie pachną, ale są naprawdę klimatyczne!
OdpowiedzUsuń