10 marca 2012

WĄTRÓBKA Z WIŚNIAMI


Jak już pewnie zauważyliście, lubimy jeść wątróbkę, na wiele sposobów. Dzisiaj podzielimy się z Wami przepisem na wątróbkę z wiśniami i chałką. W przepisie nie podałyśmy chili, ale jeżeli ktoś z Was woli ostrzejsze smaki może śmiało odrobinę chili dodać. Sos zagęściłyśmy łyżką mąki co troszkę rozjaśniło czerwień wiśni, dlatego zamiast mąki możecie spróbować dodać dżem wiśniowy.

Jednym słowem przepisy są po to aby je zmieniać na swój gust :-)

Polecamy również inne przepisy z wątróbką 
NIELUBIANA WĄTRÓBKAWĄTRÓBKA Z MAKARONEM FASOLKĄ I CHILI, SAŁATKA Z WĄTRÓBKĄ, TRUSKAWKAMI I FETĄPUSZYSTE PASZTECIKI Z WĄTRÓBEK KURZYCH





Składniki:
- 500 g wątróbki z indyka
- 450 g mrożonych wiśni drylowanych
- 2 cebule
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka mąki
- 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- olej
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1 cała chałka



Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzać olej dodać pokrojoną w krążki cebulę i zeszklić. Posypać cukrem i smażyć aż cebula się skarmelizuje. Dodać wiśnie, zalać winem i dusić około 10 minut. Dodać miód, imbir, ocet balsamiczny odczekać chwilkę i dodać 1 łyżkę mąki jeżeli sok z wiśniami jest za rzadki.

2. Wątróbkę oczyść, ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki i obsmaż na oleju. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Chałkę pokrój na plastry (możesz lekko przypiec w piekarniku, niekoniecznie) rozłóż na talerzu, połóż wątróbkę a na wierzch sos wiśniowy.








6 komentarzy:

  1. Na pewno wypróbuję. Piekłam już pasztet z wiśniami, więc przyszła pora na wątróbkę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wątróbkę z jabłkami uwielbiam, z wiśniami jeszcze nie próbowałam. Ale wygląda niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o żeszszszsz... !!! Przecież one są na pewno absolutnie rewelacyjne - muszę zrobić te wątróbki w ten sposób !!! ...już, teraz, zaraz !!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Patrycja, Lovelykate, La Parapet - Dzięki! Tak wątróbka z wiśniami jest rewelacyjna. Dlatego życzymy smacznego!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kuszące połączenie... hm... nigdy nie próbowałam wątróbki w taki sposób przyrządzonej. Chyba pora spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne! Właśnie zjedliśmy i się oblizujemy :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...