Niesamowite połączenie wątróbki z truskawkami z dodatkiem fety i liści szpinaku. Całość polana dressingiem z rozgniecionych truskawek z octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Lekka, szybka i bardzo smaczna sałatka.
Po pierwszym jej spróbowaniu, po prostu chcemy jej jeszcze :-)
Jeżeli nie przepadacie za wątróbką możecie zastąpić ją kurczakiem lub plastrami pieczonego boczku.
- pół główki sałaty lodowej lub maślanej
- kilka listków szpinaku
- 20 dag wątróbki drobiowej
- 140 g sera feta
- 15 dag świeżych truskawek
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku truskawkowego z rozgniecionych 2 truskawek
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżeczka listków świeżego tymianku
- sól
Przygotowanie:
1. Wątróbkę umyć, oczyścić i smażyć na maśle. Usmażoną posypujemy solą i pieprzem do smaku. Łączymy z tymiankiem.
2. Sałatę rozdrabniamy, układamy na półmisku razem z opłukanymi i suchymi liśćmi szpinaku. Z soku truskawkowego, oliwy, octu balsamicznego oraz soli, robimy dressing.
3. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki.
4. Na sałatę i szpinak wykładamy wątróbkę, ser feta, posypujemy truskawkami i polewamy dressingiem.