22 maja 2012

SPRING ROLLS Z MŁODEJ KAPUSTY


Spring rolls tym razem z liści młodej kapusty. Nadziewane kaszą jęczmienną z dodatkiem mięsa, szczypiorku, kiełków rzodkiewki i mini kolb kukurydzy. Podawane z sosem musztardowym z dodatkiem miodu i sosu worcestershire.





Tak przygotowane spring rolls są idealne jako przekąska. Nadają się również do zestawu piknikowego.

Naszą propozycję możecie zmienić wg uznania np. kaszę na ryż, jeśli akurat nie macie jej w domu.

Sezon na mlodą kapustę trwa :) Szkoda tylko, że tak krótko.



Składniki:
- 7 szt liści młodej kapusty
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 1 szczypior
- 150 g mini kukurydze
- 100 g mięsa ugotowanego (mogą być żeberka)
- sok z ½ cytryny
- 50 g kiełków rzodkiewki
- 1 łyżka musztardy


Sos:
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżeczki sosu worcestershire
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu



Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na sos wymieszać razem w miseczce.

2. Kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu. Liście kapusty poddusić lekko na parze, tak aby można było je swobodnie zawijać. Szczypior i mięso posiekać.

3. W misce wymieszać ugotowaną kaszę, szczypior, mięso, sok z cytryny i musztardę.

4. Liście rozłożyć na desce, nałożyć 1-2 łyżki farszu, kolbę mini kukurydzy i kiełki rzodkiewki. Całość zawinąć w paczuszki (jak przy robieniu gołąbków) i przekroić na pół. Podawać z odrobiną przygotowanego sosu.





16 komentarzy:

  1. Zapowiadają się fantastycznie, lubię takie eksperymenty i sama niedawno robiłam spring rollsy ze świeżego szpinaku. Teraz czas na wersję z kapustą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eksperymenty są najlepsze :-) Ze szpinakiem muszą też świetnie smakować, nie mówiąc już o wyglądzie...

      Usuń
  2. kręcą mnie takie przekąski, zwłaszcza z polskim akcentem!
    świetne :)
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. wow!!! rewelacja!!! cudnie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czadowa świeżość wiosenna! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I mi też narobiłyście ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mój mężulas boi się zielonego:):):):) ale tego będzie musiał spróbować bo koniecznie muszę tego spróbować:)
    teraz tylko najem się wzrokiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może jakoś uda Ci się przekabacić trochę zielonego ;-)
      smacznego!!!

      Usuń
  7. kolejny fantastyczny pomyłs,pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...