Tak przygotowane spring rolls są idealne jako przekąska. Nadają się również do zestawu piknikowego.
Naszą propozycję możecie zmienić wg uznania np. kaszę na ryż, jeśli akurat nie macie jej w domu.
Sezon na mlodą kapustę trwa :) Szkoda tylko, że tak krótko.
Składniki:
- 7 szt liści młodej kapusty
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 1 szczypior
- 150 g mini kukurydze
- 100 g mięsa ugotowanego (mogą być żeberka)
- sok z ½ cytryny
- 50 g kiełków rzodkiewki
- 1 łyżka musztardy
Sos:
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżeczki sosu worcestershire
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na sos wymieszać razem w miseczce.
2. Kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu. Liście kapusty poddusić lekko na parze, tak aby można było je swobodnie zawijać. Szczypior i mięso posiekać.
3. W misce wymieszać ugotowaną kaszę, szczypior, mięso, sok z cytryny i musztardę.
4. Liście rozłożyć na desce, nałożyć 1-2 łyżki farszu, kolbę mini kukurydzy i kiełki rzodkiewki. Całość zawinąć w paczuszki (jak przy robieniu gołąbków) i przekroić na pół. Podawać z odrobiną przygotowanego sosu.
Naszą propozycję możecie zmienić wg uznania np. kaszę na ryż, jeśli akurat nie macie jej w domu.
Sezon na mlodą kapustę trwa :) Szkoda tylko, że tak krótko.
Składniki:
- 7 szt liści młodej kapusty
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 1 szczypior
- 150 g mini kukurydze
- 100 g mięsa ugotowanego (mogą być żeberka)
- sok z ½ cytryny
- 50 g kiełków rzodkiewki
- 1 łyżka musztardy
Sos:
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżeczki sosu worcestershire
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na sos wymieszać razem w miseczce.
2. Kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu. Liście kapusty poddusić lekko na parze, tak aby można było je swobodnie zawijać. Szczypior i mięso posiekać.
3. W misce wymieszać ugotowaną kaszę, szczypior, mięso, sok z cytryny i musztardę.
4. Liście rozłożyć na desce, nałożyć 1-2 łyżki farszu, kolbę mini kukurydzy i kiełki rzodkiewki. Całość zawinąć w paczuszki (jak przy robieniu gołąbków) i przekroić na pół. Podawać z odrobiną przygotowanego sosu.
świetne, genialne!
OdpowiedzUsuńDzięki :-)
UsuńZapowiadają się fantastycznie, lubię takie eksperymenty i sama niedawno robiłam spring rollsy ze świeżego szpinaku. Teraz czas na wersję z kapustą :)
OdpowiedzUsuńEksperymenty są najlepsze :-) Ze szpinakiem muszą też świetnie smakować, nie mówiąc już o wyglądzie...
Usuńkręcą mnie takie przekąski, zwłaszcza z polskim akcentem!
OdpowiedzUsuńświetne :)
pozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Jak najbardziej polskim :-)
Usuńwow!!! rewelacja!!! cudnie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńWarte spróbowania, chociaż raz :-)
UsuńCzadowa świeżość wiosenna! :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej świeże smaki :-)
UsuńI mi też narobiłyście ochoty:)
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto :-)
Usuńmój mężulas boi się zielonego:):):):) ale tego będzie musiał spróbować bo koniecznie muszę tego spróbować:)
OdpowiedzUsuńteraz tylko najem się wzrokiem:)
może jakoś uda Ci się przekabacić trochę zielonego ;-)
Usuńsmacznego!!!
kolejny fantastyczny pomyłs,pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńkd 15
OdpowiedzUsuńa bathing ape
yeezy
off white outlet online
off white hoodie
supreme clothing
yeezy 350
off white
goyard store
golden goose