23 maja 2012

CHŁODNIK ZE SZPINAKU I AWOKADO


Chłodnik ze szpinaku i awokado z dodatkiem gałki muszkatołowej, sosu Worcesterhire i czosnku. Ma niesamowitą konsystencję, w kolorze rozbielonej zieleni. Idealnie komponuje się w ciepłe i słoneczne dni maja i zbliżającego się czerwca.

Smak delikatny z nutą gałki muszkatołowej, zaostrzony wyciśniętym czosnkiem. Podany z łyżką śmietany i tuż przed podaniem skropiony oliwą z oliwek. Dodatkiem uzupełniającym mogą być grzanki z białego pieczywa z dodatkiem oliwy z oliwek i sera pleśniowego.

Coraz bardziej przekonujemy się do chłodników, odchodząc od standardowo przyjętych przepisów :)





Składniki:
- 2 awokado
- 400 g młodego szpinaku
- 2 cebule
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- sok z jednej cytryny
- 2 szklanki mleka 3,2%
- 3 ząbki czosnku
- 1 jogurt naturalny
- 3 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól i biały pieprz do smaku



Przygotowanie:
1. Awokado przekroić wzdłuż na pół, pestkę usunąć, wydrążyć miąższ i pokroić go w kostkę. Skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki.

2. Szpinak dokładnie opłukać w zimnej wodzie.

3. Cebulę i 2 ząbki czosnku, obrać i pokroić. W garnku podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać umyty szpinak i podsmażyć, aż lekko zwiędnie. Dodać mleko, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Całość zmiksować i zostawić do ostygnięcia.

4. Do masy dodać awokado i jogurt. Zmiksować. Dodać gałkę muszkatołową, sos Worcestershire i wyciśnięty ząbek czosnku. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

5. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Podawać schłodzone z łyżką śmietany i z dodatkiem np grzanek z serem pleśniowym.





6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...