Chłodnik ze szpinaku i awokado z dodatkiem gałki muszkatołowej, sosu Worcesterhire i czosnku. Ma niesamowitą konsystencję, w kolorze rozbielonej zieleni. Idealnie komponuje się w ciepłe i słoneczne dni maja i zbliżającego się czerwca.
Smak delikatny z nutą gałki muszkatołowej, zaostrzony wyciśniętym czosnkiem. Podany z łyżką śmietany i tuż przed podaniem skropiony oliwą z oliwek. Dodatkiem uzupełniającym mogą być grzanki z białego pieczywa z dodatkiem oliwy z oliwek i sera pleśniowego.
Coraz bardziej przekonujemy się do chłodników, odchodząc od standardowo przyjętych przepisów :)
Składniki:
- 2 awokado
- 400 g młodego szpinaku
- 2 cebule
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- sok z jednej cytryny
- 2 szklanki mleka 3,2%
- 3 ząbki czosnku
- 1 jogurt naturalny
- 3 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól i biały pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Awokado przekroić wzdłuż na pół, pestkę usunąć, wydrążyć miąższ i pokroić go w kostkę. Skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki.
2. Szpinak dokładnie opłukać w zimnej wodzie.
3. Cebulę i 2 ząbki czosnku, obrać i pokroić. W garnku podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać umyty szpinak i podsmażyć, aż lekko zwiędnie. Dodać mleko, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Całość zmiksować i zostawić do ostygnięcia.
4. Do masy dodać awokado i jogurt. Zmiksować. Dodać gałkę muszkatołową, sos Worcestershire i wyciśnięty ząbek czosnku. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
5. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Podawać schłodzone z łyżką śmietany i z dodatkiem np grzanek z serem pleśniowym.
O, jak bosko, że kupiłam wczoraj avokado :D
OdpowiedzUsuńChłodnik się dziś przyda i to bardzo mocno schłodzony :D
Najlepsze dni na chłodniki :-)
Usuńo matko i córko! Wygląd super! :)
OdpowiedzUsuńSmakuje również rewelacyjnie :-)
UsuńJak myslisz sprawdzi sie tez na cieplo?
OdpowiedzUsuńlongchamp bags
OdpowiedzUsuńjordan shoes
pg 1
curry 6 shoes
hermes birkin
longchamp
chrome hearts store
supreme
kyrie 5 spongebob
yeezys