20 maja 2012

TARTA ZE SZPINAKIEM I KOZIM SEREM


Dzisiaj szybki wpis i prosty przepis. Jeżeli wybieracie się na niedzielny piknik i szkoda Wam czasu na siedzenie w kuchni, polecamy tartę.

Tarta ze spodem z gotowego ciasta francuskiego, ze szpinakiem i kozim serem. Podane proporcje na tartę są przybliżone. Szpinaku możecie użyć dowolną ilość, tyle ile akurat macie w domu lub jeśli wolicie więcej, można dać i więcej. To samo z ilością sera koziego, mogą to być resztki, albo ser kozi połączony z serem pleśniowym. Jednym słowem jak to woli.

Polecamy również inne przepisy z wykorzystaniem ciasta francuskiego: MINI TARTY Z AWOKADOPALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGOJAJKA W KOSZULKACH NA CIEŚCIE FRANCUSKIMTARTA ZE SZPINAKIEM, OLIWKAMI I RUKOLĄ.

Słonecznej niedzieli!



Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego (275g)
- około 300 g szpinaku
- około 120 g dowolnego koziego sera
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzać do 180 C.

2. Szpinak dokładnie opłukać w wodzie i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany czosnek i szpinak. Dusić, aż szpinak lekko zwiędnie.

3. Ciasto francuskie wraz z papierem do pieczenia rozłożyć na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut. Wyjąć, na wierzch rozłożyć szpinak i posypać pokrojonym kozim serem. Wstawić do piekarnika na 20-30 minut, do momentu gdy ser się roztopi a ciasto lekko się przyrumieni.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...