Dzisiaj podajemy coś szybkiego i prostego, danie z torebki "danie na dziś" (Knorr lub Winiary). Od czasu do czasu można przyrządzić i zjeść coś, co pozwala zaoszczędzić czas spędzony w kuchni :-)
Co prawda na opakowaniu jest napisane, że jedna torebka starcza na przygotowanie 2-3 piersi kurczaka czyli na ok. 2-3 osoby. Niestety nie starcza, trzeba kupić 2-3 torebki na zrobienie obiadu którym można się najeść :) Wniosek z tego taki, że na 2-3 piersi należy kupić 2-3 torebki gotowej mieszanki.
Nuggetsy, mięsko obtoczone w panierce, maczane w sosie meksykańskim lub czosnkowym. Do tego sałata z sosem czosnkowym lub winegret. Muszę powiedzieć, że jest to danie idealne na szybkie, późne popołudniowe obiadki lub do oglądania filmu.
Nuggetsy, mięsko obtoczone w panierce, maczane w sosie meksykańskim lub czosnkowym. Do tego sałata z sosem czosnkowym lub winegret. Muszę powiedzieć, że jest to danie idealne na szybkie, późne popołudniowe obiadki lub do oglądania filmu.
Składniki:
Nuggetsy:
- 2-3 torebki knorr fix – danie na dziś, nuggetsy z kurczaka + sos meksykański lub sos czosnkowy
- 6-8 małych piersi z kurczaka
- 200 ml mleka
- ½ szklanki oleju
Sos:
- 2 torebki sosu meksykańskiego (dołączony do nuggetsów)
- 4 łyżki soku pomarańczowego
- 5 łyżek pikantnego kechupu
Przygotowanie:
1. Do miseczki wsypać do sos meksykański lub czosnkowy z torebki, dodać ketchup i sok pomarańczowy. Całość dokładnie wymieszać.
2. Sałatę pokroić lub porwać na mniejsze kawałki, polać sosem i wymieszać.
3. Piersi kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Zanurzyć w mleku i obtoczyć w panierce.
4. W tym samym czasie na patelni rozgrzać ½ szklanki oliwy.
5. Następnie obtoczone kawałki kurczaka, wrzucić na rozgrzany olej, smażyć ok. 3-4 minut, tak aby się zrumieniły, ale były miękkie i wilgotne w środku.
6. Podać razem z sosem i sałatą na talerzu.
Sałata:
- sałata lodowa
- 1 marchew
- ½ ogórka świerzego
- sos czosnkowy LINK
- sos winegret LINK
Sos winegret:
- 100 ml oliwy
- 30ml octu winnego czerwonego
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Do miseczki wlewamy oliwe, ocet, musztarde, miód, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut aby smaki się „przegryzły”.
Serdecznie dzięki za inspirację, wygląda pysznie:) Fajne zdjęcia, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńten sos czerwony jest pyszny a nugetsy w sam raz dla niejadków mieska:)
OdpowiedzUsuń