15 grudnia 2011

CZEKOLADA


aga: Pamiętasz jak po raz pierwszy zabrałyśmy się do wykonania naszej czekolady?
kaja: Była to poprostu porażka :-)
aga: Czekolada się zważyła i efekt całości nie był zadowalający...
kaja: Przy następnej próbie, użyłyśmy lepszej gatunkowo czekolady i uważałyśmy przy kąpieli wodnej i... wszystko wyszło tak jak powinno.
aga: Nie wiadomo kiedy zniknęła.
kaja: Yhm ten smak, kandyzowany imbir i żurawina dają fantastyczny smak do tego chrupiące orzechy... czy już Wam ślinka cieknie?
aga i kaja: :-) :-)








Składniki:
- 2 dobrej jakosci czekolady (po 150 g każda)
- 4 łyżki mleka
- 150 g opakowanie pistacji (można wymieszać z różnymi orzechami)
- 2 duże garsci żurawiny (my dałyśmy 1 garść żurawiny i 1 garść imbiru kandyzowanego)




Przygotowanie:


1. Pistacje oczyścić z łupinek. Małą lub średnią blechę (zależy jak grubą chcemy mieć czekoladę) wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej wraz z mlekiem. Do roztopionej, gorącej czekolady wsypać żurawinęci pistacje. Wszystko razem dobrze wymieszać.

3. Całość przełożyć na blachę, wyrównać i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

4. Zimną wstawiamy do lodówki aby stwardniała.

5. Wyciągamy z blachy i kroimy ostrym nożem na kawałki lub plastry. 



8 komentarzy:

  1. Pistacjowo - żurawinowa zdecydowanie zasługuje na uwagę:) Jak ją zobaczyłam to pomyślałam o kandyzowanych wiśniach, też mogłoby być całkowicie przyzwoite

    OdpowiedzUsuń
  2. Bo kupna czekolada nigdy nie ma tego wszystkiego, co by się chciało w niej widzieć :D Też miałam sporo przygód z kąpielą wodną dla czekolady i generalnie rozpuszczaniem jej i mieszaniem... Dreszcz mnie przeszedł na samo wspomnienie, ale za to jaki człowiek jest dumny, kiedy wreszcie wyjdzie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietny pomysl! Jesli kiedys najdzie mnie ochota na "dizajnerska" czekolade, zrobie sobie wlasna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma lepszego podarunku pod choinkę nad własnoręcznie robioną czekoladkę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj mi cieknie, hektolitrami! To się nazywa czekolada full wypas. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowa czekolada musi być pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam pytanie. Widziałam u was na blogu animacje (gify) zrobione ze zdjęć. W jaki sposób je tworzycie i wrzucacie na bloga? Jakiego programu używacie? ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...