Sos szwajcarski doskonale pasuje do sałat (rukoli, roszponki, sałaty lodowej czy cykorii). Pierwszy raz zobaczyłam, że do sosu sałatkowego można wykorzystać żółtko. Było to dla mnie troszkę dziwne, ale sos jest naprawdę smaczny :):)
Zamiast oleju arachidowego można użyć zwykłej oliwy (jeśli macie w domu olej i oliwę, wybierzcie olej arachidowy) sos wychodzi równie smaczny.
SKŁADNIKI:
- 20g drobno posiekanej szalotki
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżonego i posiekanego
- szczypta cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka maggi w płynie
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 6 łyżek oleju arachidowego
- 2 łyżki białego octu winnego
- sól i świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki oprócz oleju, octu, soli i pieprzu umieścić w misce.
2. Dokładnie wymieszać trzepaczką przez minute lub dwie, następnie wlać olej arachidowy ciągłą stróżką, cały czas roztrzepywać masę.
3. Na końcu dodać ocet winny, doprawić do smaku solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszać.
Macie niezwykłe przedświąteczne tempo ;).
OdpowiedzUsuńRzeczywiście ciekawy pomysł. I pyszny.
Ja robię winegret zupełnie inaczej, ale z chęcią wypróbuję Twoją wersję :)
OdpowiedzUsuńHolga:
OdpowiedzUsuńTak idziemy jak burza :):)
Fuchsia:
tak winegret robi się inaczej, ale jak sama nazwa wskazuje jest to szwajcarski winegret, więc trochę jest inny ;)
A i taka mała poprawka nie Twoją a Waszą :):)
pozdrawiamy Was
Szwajcarskiemu pochodzeniu potraw ufam :) I notuję Wasz przepis. Pozdrawiam kolektyw ;)
OdpowiedzUsuńz pewnością go wykorzystam ;]
OdpowiedzUsuńWesołych jajek i smacznych świąt!
ale fajny nagłówek macie, dziewczyny!:D
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego życzę na te święta!
pyszności na stole oraz wielu okazji do radości :)
supreme outlet
OdpowiedzUsuńsupreme clothing
curry 6
kyrie 5
yeezy boost
hermes bag
jordan retro
balenciaga shoes
curry 6
supreme new york
kyrie irving
OdpowiedzUsuńbape hoodie
off white clothing
nike dunks
hermes bag