Babka kojarzy nam się z Wielkanocą. Drożdżowa, piaskowa z rodzynkami, bakaliami z lukrem, cukrem pudrem itd. jest wiele rodzajów babek. Tym razem zaproponujemy Wam babkę zebrę, polaną czekoladą i podaną z sosem wiśniowym :-) Nadaje się na wielkanocny stół po pysznym śniadaniu jak i w zwykły dzień po obiedzie.
Słodkie ciasto waniliowo czekoladowe, z dodatkiem kwaskowatych wiśni i aromatycznego tymianku... Czyż nie brzmi kusząco :-)
Słodkie ciasto waniliowo czekoladowe, z dodatkiem kwaskowatych wiśni i aromatycznego tymianku... Czyż nie brzmi kusząco :-)
ciasto:
- 1 szklanka oliwy
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 ½ szklanki cukru
- 5 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 ½ szklanki mąki
- 3 łyżki mąki
- 300g wiśni mrożonych (jeśli chcemy zrobić sos wiśniowy dodatkowo 100g)
- 5-6 sporych gałązek tymianku
- bułka tarta do posypania foremki
- ekstrakt waniliowy
- masło do wysmarowania foremki
polewa czekoladowa:
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 ½ szklanki cukru
- 5 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 ½ szklanki mąki
- 3 łyżki mąki
- 300g wiśni mrożonych (jeśli chcemy zrobić sos wiśniowy dodatkowo 100g)
- 5-6 sporych gałązek tymianku
- bułka tarta do posypania foremki
- ekstrakt waniliowy
- masło do wysmarowania foremki
polewa czekoladowa:
- 2 łyżeczki masła
- tabliczka czekolady 100g
- tabliczka czekolady 100g
Przygotowanie:
1. Jajka utrzeć z cukrem.
2. Dodać oliwę, wodę gazowaną, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać.
3. Wymieszane ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki.
4. Do obu części ciasta, dodać po połowie tymianku i wiśni oprószonych mąką, wymieszać.
5. Foremkę wysmarować masłem i obsypać tartą bułką.
6. Ciasto wlewać na zmianę, raz jasne raz ciemne.
7. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 30-40 min.
Polewa czekoladowa:
3. Wymieszane ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki.
4. Do obu części ciasta, dodać po połowie tymianku i wiśni oprószonych mąką, wymieszać.
5. Foremkę wysmarować masłem i obsypać tartą bułką.
6. Ciasto wlewać na zmianę, raz jasne raz ciemne.
7. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 30-40 min.
Polewa czekoladowa:
1. W garnuszku rozpuścić masło.
2. Czekoladę połamać w kostkę i dodać do roztopionego masła.
3. Trzymać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści, cały czas mieszając.
4. Gdy ciasto wystygnie, polać czekoladą i pozostawić do wystygnięcia.
Sos wiśniowy:
2. Czekoladę połamać w kostkę i dodać do roztopionego masła.
3. Trzymać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści, cały czas mieszając.
4. Gdy ciasto wystygnie, polać czekoladą i pozostawić do wystygnięcia.
Sos wiśniowy:
100g wiśni wsypać do bleandera, dodać 3 łyżki jogurtu, 2 łyżki cukru. Całość zmiksować.
Uwaga: gdyby sos był za gęsty dodać trochę mleka.
Uwaga: gdyby sos był za gęsty dodać trochę mleka.
Rozbrajające opisiki rysunkowe i świetne zdjęcia a przede wszystkim babka jest tak apetyczna, że mam ochotę wejść w ekran i ja pożreć :)
OdpowiedzUsuńz chęcią poczęstujemy :-)
OdpowiedzUsuńZebry jedzą wiśnie ;) Jestem ciekawa śladów tymianku.
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda :)!
OdpowiedzUsuńhttp://niebieskapistacja.blox.pl/html
bardzo zachęcające zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńyeezy boost 350 v2
OdpowiedzUsuńgolden goose
yeezy boost 380
yeezy shoes
goyard
moncler
hermes
kyrie 6
curry shoes
kyrie 6