12 listopada 2010

OKRĄGLAKI Z NADZIENIEM




Dzisiaj proponujemy nasze „okrąglaki”, nadziewane wędzonym łososiem, mozzarela, kokosem, przyprawione czerwonym pieprzem, chili i śmietaną. Wszystko to, zamknięte w kruchym cieście. Doskonale nadają się na lunch do pracy lub szkoły, w podróż lub na piknik.
Do nadzienia możemy użyć, to co mamy akurat w lodówce, nie koniecznie musi być to co proponujemy w przepisie. Można zrobić je na ostro bądź na słodko, wykorzystując sezonowe lub mrożone owoce z dodatkiem przypraw lub cukru.
Zaglądając do lodówki, zamrażarki lub szafki sami zadecydujcie... Smacznego!!! 







Składniki na 4 porcje: 


Ciasto kruche: 
- 250 g mąki
- 200 g masła
- 1 jajko
- 30 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka soli

Nadzienie: 
- 12-14 plastrów wędzonego łosoś
- około 150 g mozzareli
- plastry kokosa (niekoniecznie)
- garstka czerwonego i zielonego pieprzu
- szczypta chili
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 1-2 łyżki oliwek
- sól
- 1 roztrzepane jajko


Przygotowanie: 

Ciasto: 
1. Mąkę wsypać do miski. Masło wyjąć z lodówki na około godzinę przed przygotowaniem ciasta. Pokroić na kawałki i dodać do mąki. Ugniatać, dodając zimnej wody tak by wszystko razem się połączyło. Możemy również, wszystkie składniki, wsypać do malaksera i za pomocą noża ucierać, aż powstaną grudki. Wyjąć na wysypaną mąką stolnicę i uformować z ciasta kulę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

2. Ciasto podzielić na 8 równych porcji. Każdą część rozwałkować na placki. Cztery z nich, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Nadzienie: 
1. Śmietanę połączyć z zielonym i czerwonym pieprzem, chili i doprawić do smaku solą.

2. Na przygotowane 4 placki, wyłożyć wymieszaną śmietanę, ułożyć plastry łososia, plastry mozzareli, oliwki i ewentualnie plastry łososia. Brzegi placków posmarować roztrzepanym jajkiem i przykryć pozostałymi plackami, zwijając je razem dookoła. Wierzch placków posmarować pozostałym jajkiem i ponakłuwać widelcem.

4. Włożyć do nagrzanego na 200º piekarnika, piec około 30 minut na złoty kolor.









13 komentarzy:

  1. Takiego okraglaka jeszcze nigdy nie jadlam :) Bardzo zachecajaco i ladnie wyglada - i mozna napakowac czym sie chce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada smakowicie - no i ten losos... Wszystko, co zawiera w sobie lososia, jest dla mnie potencjalnym niebem w gebie. A te okraglaki latwo bedzie tez zabrac ze soba do pracy na lunch. Na pewno wyprobuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. przepadłam z kretesem.
    oszałamiające!
    a jakie wspaniałe zdjęcia...

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuchareczko
    zgadza się, można do środka włożyć, to na co akurat przyjdzie ochota

    Maggie
    my również lubimy łososia, pod każdą postacią :) A okrąglaki, są również dobrą alternatywą na lunch i bardzo wygodną do zabrania :)

    Karmel-tka
    dziękujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie miałam okazji wypróbować takiego wypieku, ale będzie trzeba nadrobić bo prezentują się obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zabrałam się za te okrąglaczki, ale mam pytanie....Czy w cieście na pewno nie ma jajek?Jak grubo rozwałkować to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy
    Bardzo przepraszamy a zarazem dziękujemy, ale niedopatrzyłyśmy tego błędu w przepisie. Oczywiście dodaje się 1 jajko.
    Zaraz poprawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Za pierwszym razem ciasto rozwałkowałyśmy na placki tak ok 5mm. Za drugim były grubsze a po upieczeniu równie dobre.

    OdpowiedzUsuń
  9. hm....dziękuję za szybką odpowiedź.Cóż, pozostaje mi wyjąć ciacho z lodówki i wrobić w nie jajo:) (tak tak, strona mnie zaczarowała i wprost nie mogę się doczekać wypróbowania kilku przepisów i DZIAŁAM, zamiast poczekać cierpliwie)
    Jeśli to błąd, to być może trzeba też poprawić przepisy na tarty?Tam też nie ma nic o jajku:)
    Pozdrawiam serdecznie i czekam na więcej przepisów.A w weekend zapiekam ser w cieście francuskim.Tylko zamiast melona dodam chyba plasterki gruszki (ciężko o dobrego melona)

    OdpowiedzUsuń
  10. Alu
    Zaczęłyśmy wertować nasze przepisy domowe i sprawdzone :) Więc tak, w wielu przepisach na tartę mamy, że dodaje się jako, ale prawdę mówiąc w naszym jedynym przepisie na tartę (samo ciasto) nie ma jajka i tak właśnie robiłyśmy.
    Jeśli mamy być szczere, to w naszych notatkach mamy zapisane, że ciasto bez jajka wychodzi równie kruche jak z jajkiem :)
    Nie jesteśmy zawodowymi kucharkami :) patrzymy tylko co wychodzi dobrze i to umieszczamy na blogu, jeśli coś nie jest dobre i przez nas "skopane", poprostu nie może pójść dalej...

    Do sera i ciasta francuskiego, jak najbardziej gruszki się nadają. Uważamy, że czytane przepisy stają się dużo ciekawsze, kiedy zostają przez następnych przerobione :)
    Życzymy smacznego i czekamy na opinie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aj, to może spróbuję upiec bez tego jajka....Poszukałam w necie i są przepisy na kruche bez jajka, więc na pewno da się:)Ciacho chłodzi się w lodówce, jutro będę piec i konsumować

    OdpowiedzUsuń
  12. Na pewno bez jajka wyjdzie tak samo dobre :)
    A więc czekamy na relacje i życzymy smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ummmm, upieczone, zjedzone na obiad z zieloną sałatką i sosem jogurtowym.Pyszne,ale bez jajka ciacho takie lekko "francuskie" a zatem kalorie, kalorie.....:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...