Zielony groszek z czarnymi oliwkami w połączeniu z łososiem, naprawdę tworzą zgrany duet. Ciepłe placuszki, z chrupiącym wierzchem, o smaku groszku są przepyszne. My użyłyśmy jako dodatku melona, wcześniej jednak wypróbowałyśmy te same placki, z plasterkami cytryny i jednak ta wersja bardziej nam odpowiada. Ale decyzja, co położycie na wierzch jako dodatek, należy do Was. My tylko proponujemy :)
Zrobienie placków jest szybkie i proste, wystarczy 10-15 minut na ich wykonanie. A na talerzach pojawią się piękne, lekko zielonkawe z akcentami czarnych oliwek, placki :)
Smacznego!!!
- 400 g groszku świeżego, mrożonego lub z puszki
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki śmietany
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- 1 mała cebula
- 100 g oliwek czarnych
- 2 łyżeczki tabasco
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Dodatki:
- ½ szklanki creme fraiche
- 200 g wędzonego łososia
- ćwiartka melona, plastry (bardziej polecam cytrynę w plastrach)
Przygotowanie:
1. Do miski wsypać groszek i rozgnieść widelcem, wlać mleko, śmietanę i wymieszać. Dodać jajko, mąkę, sól, pieprz, tabasco, poszatkowane oliwki i cebulę. Całość Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut.
2. Na patelni rozgrzać olej. Dużą łyżką wykładać ciasto na patelnię. Smażyć z obu stron aż się zarumienią. Wykładać na papierowy ręcznik aby placki obciekły z tłuszczu.
3. Gdy placki są już gotowe, położyć na każdy plasterek wędzonego łososia, łyżeczkę creme fraiche i plaster melona lub cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz