Drogi przysypane śniegiem, ślisko, dużo piachu wysypanego na chodnik. Chodzenie do szkoły w takie zimy nie jest przyjemnością :)
Godzina 12 sobota, idę przez park na sanki, śnieg zdobi każdy kawałek tego parku, drzewa oszronione, lekko oprószone śniegiem, na krzakach z małymi liśćmi powstał lód. Ściągając go, trzymało się w dłoniach małe lodowe listki. Przez ten kawałek drogi, przez park, czułam jakbym była w krainie śniegu z opowiadania „gerda i kai”, naprawdę było jak z bajki.
Wracałam cała zmarznięta dłonie i stopy jak kawałki lodu, policzki całe czerwone, nosa nie czułam, zmęczona, obolała i bardzo zmarznięta. Miałam tylko chęć na kakao z bitą śmietaną. Rozgrzałam się gorącą kąpielą. I dopiero wtedy, byłam w stanie zrobić coś tak smacznego, słodkiego i troszkę przypominające jeszcze o świętach.
Wzięłam książkę, koc, w nogi psa i do ręki gorące kakao z przyprawami i dużą ilością bitej śmietany :)
aga - Kiedy po raz pierwszy zostałam poczęstowana przez Kaję gorącym kakao wiedziałam, że napój ten będzie robiła częściej niż przypuszczała.
Podczas pracy, kiedy trzymam pędzel w skostniałych dłoniach, dostaję wypasiony, naprawdę ogromny kubek gorącego kakao, cieszę się wtedy, że mam w domu mojego piegusa, który mi to przyrządza :)
kaja – Przepis jest tak prosty, że właściwie nie potrzebne są przy nim dokładne proporcje. Składniki które dodajemy, można zwiększyć lub zmniejszyć. Zależy od upodobań każdego z Was.
Przepis na 2 porcje:
- 2 szklanki mleka (nie pełne)
- 4 łyżeczki kakao
- 5 łyżeczek cukru
- szczypta cynamonu
- 2 łyżeczki wanilii
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (szczypta)
- pół łyżeczki przyprawy do pierników
- 180 ml śmietanki kremówki 36%
Przygotowanie:
1. Do jednego garnka wlać śmietankę i ubić
2. Do drugiego garnka wlać mleko i podgrzać, gdy będzie już ciepłe wsypać kakao i wymieszać (trzeba uważać żeby od kakao nie powstały grudki), następnie cukier puder i wszystkie pozostałe przyprawy
3. Całość wymieszać i zagotować
4. Wlać do kubka, na wierzch położyć 2-3 łyżki bitej śmietany i obsypać kakao











Dziewczyny Kochane! Cudowne to Wasze kakao, od zdjęć, po przepis, fotorelację i rysunki! Mistrzostwo świata!
OdpowiedzUsuńdzisiejszy wpis jest obłędny!
OdpowiedzUsuńte cudowne zdjęcia, rety, jakie piękne! nie mogę się napatrzec. ciągle to zjeżdżam kursorem raz w dół, raz w górę. po prostu cudne!
i to kakao. o rety, rety, reety!
no, zachwyciłyście mnie.
Oh Kucharnio i Karmel-itko DZIĘKUJEMY!!!
OdpowiedzUsuńMy również jesteśmy pod wrażeniem waszych komentarzy :)
Witam,
OdpowiedzUsuńDołączyłam niedawno, ale nie żałuję.
Piękne zdjęcia, pasja no i pyszności.
Tyle tylko, że ja potrafię zepsuć nawet bitą śmietanę:)) więc z przepisów pewnie będę korzystać rzadko:)))
Pozdrawiam
Piękne zdjęcia :) i fajna historyjka rysunkowa :) podziwiam i ochota na kakao mnie naszła :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Was, Dziewczyny. Zaczytuję się i zapataruję w to, co pokazujecie i... absolutnie odpływam. Wszystko to takie ładne, takie ciepłe, takie plastyczne... Optymistyczne...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Was gorąco!
li
OdpowiedzUsuńWitamy Cię ciepło i zapraszamy jeszcze :)
Mamy nadzieję, że w końcu bita śmietana się uda :)
zauberi
Dzięki!! I życzymy pysznego kakao :)
Zayton
Bardzo dziękujemy!! Za tak ciepły komentarz o naszym, w sumie młodziutkim blogu. Staramy się, udoskonalamy, aż w końcu może dojdziemy do tego, co nam chodzi po głowie :)
Pozdrawiamy Was
zachwycajace zdjecia:)
OdpowiedzUsuńa kakako to na pewno sobie takie zrobie:)
Piękne zdjęcia, piękny kubeczek i piękny komiks:)
OdpowiedzUsuńJuż wiem co zrobię sobie dzisiaj jak wrócę po pracy zziębnięta do domu. Wspaniałe, cudowne i nie wiem co jeszcze.
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia !!!
OdpowiedzUsuńa na takie kakao chętnie się skuszę
Oh dziewczyny naprawdę dziękujemy za te komentarze :)
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że napiszecie jak Wam smakowało kakao :)
życzymy smacznego!
Świetny rysunek! Uwielbiam takie narysowane przepisy :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie zostało to przedstawione jak to zrobić, super się komponuje moim zdaniem do gofrów i innych deserowatych. Także polecam ją samą z dodatkami owoców lub nawet samego soku - w smaku jest super. Ostatnio także kosztuje z rozpuszczoną czekoladą, w smaku absolutna rewelacja. Sama ją też robię tak http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-bita-smietane/ w zasadzie nie ma chyba istotnych różnic. Dziękuję za ten i pozostałe przepisy.
OdpowiedzUsuńgoyard outlet
OdpowiedzUsuńkd13
birkin bag
kd shoes
bape
golden goose sale
yeezy gap
OFF-White
kyrie shoes
bape hoodie
jhb6e55d3
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
supreme outlet
golden goose outlet
golden goose outlet