Za nami dni świąteczne oraz weekend sylwestrowy. Pewnie większość z Was, tak samo jak my (chyba, że nie mamy racji :) ) myśli o czymś lekkim i szybkim. Bez dodatków świątecznych.
Na szybką przekąskę, proponujemy owoc kaki z dodatkiem mozzarelli, oliwy z oliwek i soli morskiej.
W okresie zimowym, kiedy pomidory są bez smaku, owoce kaki jak i buraki służą nam jako dodatek do kanapek i sałatek.
Persymona, kaki, sharon, hurma czy jabłko orientu. Pod tyloma nazwami kryje się jeden owoc.
Uprawiany jest głównie w Japonii i Chinach. Wykorzystuje się go do dżemów, galaretek oraz konfitur. Jedno wolą obierać, my zjadamy razem ze skórką. Ma piękny żółto-pomarańczowy kolor i listki jak pomidor. Miąższ ma lekko twardawy i słodki, choć niektórzy uważają, że jest bez smaku.
Czy znacie ten owoc?
A może robicie z niego coś ciekawego?
Co o nim sądzicie?
Persymona, kaki, sharon, hurma czy jabłko orientu. Pod tyloma nazwami kryje się jeden owoc.
Uprawiany jest głównie w Japonii i Chinach. Wykorzystuje się go do dżemów, galaretek oraz konfitur. Jedno wolą obierać, my zjadamy razem ze skórką. Ma piękny żółto-pomarańczowy kolor i listki jak pomidor. Miąższ ma lekko twardawy i słodki, choć niektórzy uważają, że jest bez smaku.
Czy znacie ten owoc?
A może robicie z niego coś ciekawego?
Co o nim sądzicie?
U nas ciagle bardzo egzotyczny, wlasciwie to dopiero niedawno pokazal sie u nas na rynku. Poyslowa salatka !
OdpowiedzUsuńOch, rewelacyjny pomysł! Bardzo lubię persymonę (ta nazwa najbardziej mi odpowiada. jest taka... magiczna. mityczna. niecodzienna.), tak samo, jak uwielbiam caprese. Ogromne TAK! :)
OdpowiedzUsuńNie lubie jak sie nazywa ten owoc kaki, zle mi sie kojarzy, dlatego uzywam nazwy szaron.
OdpowiedzUsuńOstatnio natrafilam w anglojezycznym internecie na jakis wytrawny przepis z persymona, ktory bardzo przypadl mi do gustu i teraz nie moge go znalesc.
Pierwszy raz słyszę. Ciekawe czy jest gdzieś u nas do dostania.
OdpowiedzUsuńale egzotycznie się u Was zrobiło..
OdpowiedzUsuńi widze zmianę szaty graficznej. ładnie...
Bardzo lubie tu zagladac ;))
OdpowiedzUsuńFanny
OdpowiedzUsuńTo prawda, sporo ludzi nie wie o jego istnieniu.
Zaytoon, thiessa
Zgadzamy się z Wami. Kaki kojarzy nam się z kolorem a nie z owocem :)
Szkoda, że nie możesz znaleźć :(
kabamaiga
Trzymamy kciuki za znalezienie i spróbowanie :)
Karmel-itka
Bawimy się i kombinujemy :) Dzięki!!!
miss_coco
Bardzo nam miło :) Dziękujemy i zapraszamy!!!
pozdrawiamy
Ja słyszę pierwszy raz. Z wyglądu przypomina mi kaki.
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością oglądam Wasze retro zdjęcia
:)
Atria C.
OdpowiedzUsuńDobrze Ci się kojarzy :) Persymona to, to samo co kaki :)
Dziękujemy!! i pozdrawiamy
Zobaczcie, co znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów.
OdpowiedzUsuńhttp://whiteonricecouple.com/category/garden/
Persimona w w naturalnym środowisku:)
My dostajemy kaki od znajomych Włochów, którzy przywożą je nam z własnego ogrodu. Nauczyli nas je jeść, gdy są już całkowicie mięciutkie - odcina się nożem górę i wyjada miąższ łyżeczką - pychotka :)
OdpowiedzUsuńOh to takie prawdziwe kaki i naprawdę dojrzałe, dojrzewające na słońcu a nie w sklepie :) Z pewnością lepiej smakuje, niż te z supermarketów.
OdpowiedzUsuń