Drogi przysypane śniegiem, ślisko, dużo piachu wysypanego na chodnik. Chodzenie do szkoły w takie zimy nie jest przyjemnością :)
Godzina 12 sobota, idę przez park na sanki, śnieg zdobi każdy kawałek tego parku, drzewa oszronione, lekko oprószone śniegiem, na krzakach z małymi liśćmi powstał lód. Ściągając go, trzymało się w dłoniach małe lodowe listki. Przez ten kawałek drogi, przez park, czułam jakbym była w krainie śniegu z opowiadania „gerda i kai”, naprawdę było jak z bajki.
Wracałam cała zmarznięta dłonie i stopy jak kawałki lodu, policzki całe czerwone, nosa nie czułam, zmęczona, obolała i bardzo zmarznięta. Miałam tylko chęć na kakao z bitą śmietaną. Rozgrzałam się gorącą kąpielą. I dopiero wtedy, byłam w stanie zrobić coś tak smacznego, słodkiego i troszkę przypominające jeszcze o świętach.
Wzięłam książkę, koc, w nogi psa i do ręki gorące kakao z przyprawami i dużą ilością bitej śmietany :)
aga - Kiedy po raz pierwszy zostałam poczęstowana przez Kaję gorącym kakao wiedziałam, że napój ten będzie robiła częściej niż przypuszczała.
Podczas pracy, kiedy trzymam pędzel w skostniałych dłoniach, dostaję wypasiony, naprawdę ogromny kubek gorącego kakao, cieszę się wtedy, że mam w domu mojego piegusa, który mi to przyrządza :)
kaja – Przepis jest tak prosty, że właściwie nie potrzebne są przy nim dokładne proporcje. Składniki które dodajemy, można zwiększyć lub zmniejszyć. Zależy od upodobań każdego z Was.
Przepis na 2 porcje:
- 2 szklanki mleka (nie pełne)
- 4 łyżeczki kakao
- 5 łyżeczek cukru
- szczypta cynamonu
- 2 łyżeczki wanilii
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej (szczypta)
- pół łyżeczki przyprawy do pierników
- 180 ml śmietanki kremówki 36%
Przygotowanie:
1. Do jednego garnka wlać śmietankę i ubić
2. Do drugiego garnka wlać mleko i podgrzać, gdy będzie już ciepłe wsypać kakao i wymieszać (trzeba uważać żeby od kakao nie powstały grudki), następnie cukier puder i wszystkie pozostałe przyprawy
3. Całość wymieszać i zagotować
4. Wlać do kubka, na wierzch położyć 2-3 łyżki bitej śmietany i obsypać kakao
Dziewczyny Kochane! Cudowne to Wasze kakao, od zdjęć, po przepis, fotorelację i rysunki! Mistrzostwo świata!
OdpowiedzUsuńdzisiejszy wpis jest obłędny!
OdpowiedzUsuńte cudowne zdjęcia, rety, jakie piękne! nie mogę się napatrzec. ciągle to zjeżdżam kursorem raz w dół, raz w górę. po prostu cudne!
i to kakao. o rety, rety, reety!
no, zachwyciłyście mnie.
Oh Kucharnio i Karmel-itko DZIĘKUJEMY!!!
OdpowiedzUsuńMy również jesteśmy pod wrażeniem waszych komentarzy :)
Witam,
OdpowiedzUsuńDołączyłam niedawno, ale nie żałuję.
Piękne zdjęcia, pasja no i pyszności.
Tyle tylko, że ja potrafię zepsuć nawet bitą śmietanę:)) więc z przepisów pewnie będę korzystać rzadko:)))
Pozdrawiam
Piękne zdjęcia :) i fajna historyjka rysunkowa :) podziwiam i ochota na kakao mnie naszła :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Was, Dziewczyny. Zaczytuję się i zapataruję w to, co pokazujecie i... absolutnie odpływam. Wszystko to takie ładne, takie ciepłe, takie plastyczne... Optymistyczne...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Was gorąco!
li
OdpowiedzUsuńWitamy Cię ciepło i zapraszamy jeszcze :)
Mamy nadzieję, że w końcu bita śmietana się uda :)
zauberi
Dzięki!! I życzymy pysznego kakao :)
Zayton
Bardzo dziękujemy!! Za tak ciepły komentarz o naszym, w sumie młodziutkim blogu. Staramy się, udoskonalamy, aż w końcu może dojdziemy do tego, co nam chodzi po głowie :)
Pozdrawiamy Was
zachwycajace zdjecia:)
OdpowiedzUsuńa kakako to na pewno sobie takie zrobie:)
Piękne zdjęcia, piękny kubeczek i piękny komiks:)
OdpowiedzUsuńJuż wiem co zrobię sobie dzisiaj jak wrócę po pracy zziębnięta do domu. Wspaniałe, cudowne i nie wiem co jeszcze.
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia !!!
OdpowiedzUsuńa na takie kakao chętnie się skuszę
Oh dziewczyny naprawdę dziękujemy za te komentarze :)
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że napiszecie jak Wam smakowało kakao :)
życzymy smacznego!
Świetny rysunek! Uwielbiam takie narysowane przepisy :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie zostało to przedstawione jak to zrobić, super się komponuje moim zdaniem do gofrów i innych deserowatych. Także polecam ją samą z dodatkami owoców lub nawet samego soku - w smaku jest super. Ostatnio także kosztuje z rozpuszczoną czekoladą, w smaku absolutna rewelacja. Sama ją też robię tak http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-bita-smietane/ w zasadzie nie ma chyba istotnych różnic. Dziękuję za ten i pozostałe przepisy.
OdpowiedzUsuńgoyard outlet
OdpowiedzUsuńkd13
birkin bag
kd shoes
bape
golden goose sale
yeezy gap
OFF-White
kyrie shoes
bape hoodie