5 listopada 2010

MLECZNE RISOTTO, ZE SMAŻONĄ DYNIĄ Z CYTRYNĄ




W porze jesienno zimowej zdarzają się dni, takie jak teraz, kiedy mam dreszcze, kaszel nie daje spać w nocy, a nos jest obolały od chusteczek. Najlepiej zostać wtedy w łóżku, pić herbatę z miodem lub mleko z czosnkiem. 





Ale kiedy następny dzień jest taki sam, ubieram się i chcę normalnie funkcjonować. Kaję wyprawić do szkoły, posprzątać w mieszkaniu, zabrać się za pracę, przygotować coś do jedzenia. Siadam przed sztaluga, biorę pędzel i kicham 5 razy :) oczy mam załzawione... i stwierdzam, że nic nie dam rady robić. Przychodzi ochota na coś delikatnego, z dodatkiem witamin np. w postaci dyni i cytryny. Nic innego już dzisiaj nie wymyślę... Dziś oddaję kuchnię w ręce męża i Kai :)




Składniki: 

- 4 duże łyżki ryżu do risotta
- około 700 ml pełnotłustego mleka (może być potrzebna większa ilość)
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- 1 duża łyżka masła
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki śmietany kremówki



Przygotowanie: 

1. Mleko podgrzać w garnku, gdy zacznie wrzeć zmniejszyć lub wyłączyć ogień.

2. Na patelni lub garnku z grubym dnem rozgrzać masło i cukier. Gdy cukier zacznie się karmelizować, dodać ryż i dokładnie wymieszać, zmniejszyć ogień. Wlać ¼ gorącego mleka, ciągle mieszając, odczekać aż się wchłonie i wlać następną część mleka. Po około 20-30 minutach ryż powinien być gotowy.

3. Gotowy ryż, kleisty i kremowy, przekładamy do miseczki, polewamy dowolną ilością śmietany. Na wierzch kładziemy gotowy dżem z dyni z cytryną, przepis TUTAJ.











4 komentarze:

  1. wygląda niesamowicie apetycznie, uwielbiam risotto, a z cytryną i dynią jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis na risotto identyczny, jak u Nigelli. Przepyszna sprawa! A dodatek tego dżemu... Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiąc to risotto, dodawałam składniki i złapałam się, że na pamięć :)... to prawda proporcje na risotto, identyczne jak u Nigelli. Ale dżem jako dodatek naprawdę polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zdjęcia są cudowne!
    a za domowy ryz na mleku dam sie wychłostać. natomiast z dodatkiem takie dyni - poćwiartować.
    jeju, rewelacja!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...