- 400 g dyni, pokrojonej w kostkę
- 400 g trzcinowego cukru żelującego
- 2 cytryny
- około 7 goździków
- szczypta cynamonu
- kawałek świeżego imbiru
Przygotowanie:
1. Pokrojoną w kostkę dynię przełożyć do naczynia, zasypać cukrem, startym imbirem, skórką i sokiem z 1 cytryny. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc.
2. Następnego dnia przełożyć dynię razem sokiem do garnka, dodać gożdziki, cynamon, kawałki miąższu i skórkę z 1 cytryny. Gotować na małym ogniu około 40 minut, aż dżem zgęstnieje (można zostawić kawałki dyni lub część zmiksować). Przełożyć do słoiczków, przechowywać w lodówce.
przepiekne zdjecia:)
OdpowiedzUsuńa dzem wyglada rewelacyjnie, ten kolorek jets niesamowity:) mmm... musi smakowac pysznie:)
kiedy po raz pierwszy robiłam ten dżem, nie spodziewałam się takiego koloru, takiego smaku i tego ze bę go dodawała do kanapek, ryżu i... do herbaty podczas przeziebienia :)
OdpowiedzUsuńA gdzie imbir i w jakiej postaci?? W składnikach jest, a później się nie pojawia
OdpowiedzUsuńWitaj Magda, faktycznie imbir został później przeoczony. Dziękujemy, już zostało to poprawione :-) pozdrawiamy
Usuń