31 października 2010

DYNIA Z CYTRYNĄ






Weekendowy poranek, parzymy kawę, bierzemy croisanta, a do niego, nasz pyszny pomarańczowy dżem z dyni z dodatkiem cytryny, imbiru, goździków i cynamonu. Idealne śniadanie w chłodne już poranki :) Dużo witaminy C, niesamowity zapach i słodko kwaśny smak... 







Składniki: 


- 400 g dyni, pokrojonej w kostkę
- 400 g trzcinowego cukru żelującego
- 2 cytryny
- około 7 goździków
- szczypta cynamonu
- kawałek świeżego imbiru



Przygotowanie:

1. Pokrojoną w kostkę dynię przełożyć do naczynia, zasypać cukrem, startym imbirem, skórką i sokiem z 1 cytryny. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc.

2. Następnego dnia przełożyć dynię razem sokiem do garnka, dodać gożdziki, cynamon, kawałki miąższu i skórkę z 1 cytryny. Gotować na małym ogniu około 40 minut, aż dżem zgęstnieje (można zostawić kawałki dyni lub część zmiksować). Przełożyć do słoiczków, przechowywać w lodówce.










4 komentarze:

  1. przepiekne zdjecia:)
    a dzem wyglada rewelacyjnie, ten kolorek jets niesamowity:) mmm... musi smakowac pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedy po raz pierwszy robiłam ten dżem, nie spodziewałam się takiego koloru, takiego smaku i tego ze bę go dodawała do kanapek, ryżu i... do herbaty podczas przeziebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A gdzie imbir i w jakiej postaci?? W składnikach jest, a później się nie pojawia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Magda, faktycznie imbir został później przeoczony. Dziękujemy, już zostało to poprawione :-) pozdrawiamy

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...