Ale kiedy następny dzień jest taki sam, ubieram się i chcę normalnie funkcjonować. Kaję wyprawić do szkoły, posprzątać w mieszkaniu, zabrać się za pracę, przygotować coś do jedzenia. Siadam przed sztaluga, biorę pędzel i kicham 5 razy :) oczy mam załzawione... i stwierdzam, że nic nie dam rady robić. Przychodzi ochota na coś delikatnego, z dodatkiem witamin np. w postaci dyni i cytryny. Nic innego już dzisiaj nie wymyślę... Dziś oddaję kuchnię w ręce męża i Kai :)
Składniki:
- 4 duże łyżki ryżu do risotta
- około 700 ml pełnotłustego mleka (może być potrzebna większa ilość)
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- 1 duża łyżka masła
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki śmietany kremówki
Przygotowanie:
1. Mleko podgrzać w garnku, gdy zacznie wrzeć zmniejszyć lub wyłączyć ogień.
2. Na patelni lub garnku z grubym dnem rozgrzać masło i cukier. Gdy cukier zacznie się karmelizować, dodać ryż i dokładnie wymieszać, zmniejszyć ogień. Wlać ¼ gorącego mleka, ciągle mieszając, odczekać aż się wchłonie i wlać następną część mleka. Po około 20-30 minutach ryż powinien być gotowy.
3. Gotowy ryż, kleisty i kremowy, przekładamy do miseczki, polewamy dowolną ilością śmietany. Na wierzch kładziemy gotowy dżem z dyni z cytryną, przepis TUTAJ.
wygląda niesamowicie apetycznie, uwielbiam risotto, a z cytryną i dynią jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńPrzepis na risotto identyczny, jak u Nigelli. Przepyszna sprawa! A dodatek tego dżemu... Rewelacja!
OdpowiedzUsuńRobiąc to risotto, dodawałam składniki i złapałam się, że na pamięć :)... to prawda proporcje na risotto, identyczne jak u Nigelli. Ale dżem jako dodatek naprawdę polecam :)
OdpowiedzUsuńzdjęcia są cudowne!
OdpowiedzUsuńa za domowy ryz na mleku dam sie wychłostać. natomiast z dodatkiem takie dyni - poćwiartować.
jeju, rewelacja!