14 sierpnia 2012

PANNA COTTA Z GALARETKĄ PORZECZKOWĄ


Nie ma mnie na miejscu, ale chciałabym Wam dzisiaj zaproponować panna cotte. Lubię ją bardzo. Za delikatność. Za łatwość przygotowania. Za różnorodność dodatków. I... za jej wyjątkowy smak :-)

Wszyscy znają ten włoski deser. Można znaleźć mnóstwo przepisów i różne wariacje na jej temat.

Ja proponuję z dodatkiem porzeczkowej galaretki. Jest czas na owoce, więc trzeba korzystać.







Składniki:
Porzeczkowa galaretka:
- 1 ½ kg porzeczek
- 3 szklanki cukru
- 2-3 łyżeczki żelatyny


Panna cotta:
- 250 ml mleka
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 70g cukru pudru
- 2-3 łyżeczki żelatyny
- 2-3 łyżki cukru waniliowego lub laska wanilii


Do dekoracji:
- ½ kg świeżych jagód
- 3-4 łodygi porzeczek



Przygotowanie:
1. Do garnka wsypać porzeczki i cukier. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, cały czas mieszając gotować jeszcze przez 10 minut, aż porzeczki będą całkowicie miękkie.

2. Następnie w małej miseczce rozpuścić 2-3 łyżeczki żelatyny z 1/3 szklanki zimnej wody. Gdy się rozpuści dodać ją do porzeczek i całość dokładnie wymieszać, aż żelatyna się rozpuści.

3. Odstawić z ognia i zostawić do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Do szklanek wlać 3-4 łyżki galaretki, (tak aby zapełnić ¼ szklanki). Resztę odstawić na później a szklanki włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

4. W międzyczasie zrobić panna cotte: 3-4 łyżki żelatyny rozpuścić w ok. 5 łyżkach wody. Do jednego garnka wlać mleko, wsypać cukier oraz dodać rozpuszczoną żelatynę, gotować na średnim ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Do drugiego garnka wlać śmietankę z cukrem waniliowym i również gotować na średnim ogniu.

5. Następnie śmietankę powoli wlać do garnka z mlekiem, całość wymieszać i jeszcze ok. 5 minut trzymać na ogniu cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

6. Gdy porzeczkowa galaretka zastygnie, wlewamy taką samą warstwę panna cotty (ok. 3-4 łyżki). Szklaki znów wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę, aż panna cotta stężeje.

7. Następnie powtarzamy taką samą czynność z porzeczkową galaretką i panna cottą.

8. Po zastygnięciu wszystkich warstw przyozdabiamy jagodami i pęczkiem porzeczek.



* żelatyny należy dodać tyle, by deser trzymał kształt, ale nie był za sztywny.
* do smaku można dodać do kremu odrobinę białego wina lub rumu.



Smacznego!
kaja





19 komentarzy:

  1. Jestem taka objedzona a na widok twojego deseru oczka mi się zaświeciły ;}mniam, mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę? Bardzo sie ciesze :-) pozdrawiam ciepło

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Jeszcze nie! do idealnej chciałabym wciąż dążyć :-) Pozdrawiam jeszcze wciąż wakacyjnie

      Usuń
  3. piękne zdjęcia a panna cotta urocza i napewno przepyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ona zawsze jest pyszna :-) Dzięki i pozdrawiam ciepło

      Usuń
  4. Pyszna :-) Uwielbiam czerwone porzeczki!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. świetnie się prezentuje ten deser!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale to wygląda. Bardzo lubię panna cottę :) Choć do takiej ilości dodaję tylko 2 łyżeczki żelatyny...

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta panna wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prześlicznie się prezentuje ta Panna Cotta przekładana porzeczkowa galaretką. To musi być pyszność nad pysznościami :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam mniam mniam! Kocham takie deserki :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziewczyny, dziękujemy! Kaja potrafi robić słodkie cuda :-) pozdrawiamy Was ciepło

    OdpowiedzUsuń
  11. śliczna! i jeszcze ta porzeczka! Rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznosci. I piekne zdjecie. Zastanawiam sie czy zelatyne mozna by tu zastapic pektyna?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...