15 sierpnia 2012

TARTY


Wszyscy wiemy, że własnoręcznie wykonane ciasto francuskie, przebija smakiem kupne.

Lecz są dni kiedy, z braku czasu, wolimy kupić gotowe. Zajadamy się wtedy przygotowanym daniem. Nie myśląc, że czegokolwiek mu brakuje. Bo nie brakuje... jest idealne :-)

Podobne tarty widziałyśmy na wielu blogach. Z różnymi dodatkami. Ciasto francuskie ma to do siebie, że cokolwiek z niego nie zrobimy. Jakichkolwiek użyjemy dodatków, zawsze smakuje i zawsze się udaje. I to najbardziej w nim lubimy!!

Jako dodatków użyłyśmy sera dojrzewającego (kupiłyśmy go w lidlu, tak jak i ciasto francuskie), świeżego agrestu, zielonej fasolki szparagowej (wcześniej zblanszowanej), mozzarelli i szynki szwarcwaldzkiej.

Dodatkami możecie się bawić. Przygotowanie dobrej przekąski, to tak naprawdę zabawa produktami, które akurat mamy pod ręką :-)

A więc... Bawcie się dobrze!

Przygotowując krótki filmik, całkowicie zapomniałyśmy o zdjęciach. Mamy nadzieję, że tym razem nam wybaczycie ich brak :-)






Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej
- 200 g sera dojrzewającego
- 100 g zielonej fasolki szparagowej
- ok. 100 g agrestu
- 125 g mozzarelli
- 1 jajko



Przygotowanie:
1. Sery pokroić w plastry. Agrest umyć i osuszyć. Fasolkę zblanszować.

2. Piekarnik nagrzać do 180 C. Ciasto razem z papierem, rozłożyć na blaszce do pieczenia. Pociąć na prostokąty. Posmarować roztrzepanym jajkiem i ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika i piec przez 30 minut.

3. Wyjąć i każdy prostokąt z wierzchu, pokruszyć widelcem. Na każdym kawałku ułożyć przygotowane wcześniej dodatki. Tarty zapiec na koniec przez około 5 minut. Gotowe można posypać świeżo zmielonym pieprzem i skropić oliwą z oliwek.


Smacznego!
aga i kaja







7 komentarzy:

  1. Faktycznie, nieważne czego użyjemy do ciasta francuskiego i tak zawsze wychodzi pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I na ostro i na słodko. Sprawdza się w każdej sytuacji :-) pozdrawiamy

      Usuń
  2. zabawa ze smakiem - to właśnie lubię w kuchni. a Wasz dobór składników to jak najbardziej moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Kaś! Zabawa najważniejsza ;-) pozdrawiamy ciepło

      Usuń
  3. to musi być pyszne! A ciasta francuskiego nie robię, bo się... boję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jest pyszne :-) zawsze warto choć spróbować... pozdrawiamy

      Usuń
  4. Wygląda wybornie. Też ulegam francuskim rulonom, pod warunkiem, że są na maśle, nie na margarynie, przygotować własnoręcznie nie umiem, więc co mi pozostaje? Zdjęcia jak zwykle cudne, pachnące!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...