Wszyscy wiemy, że własnoręcznie wykonane ciasto francuskie, przebija smakiem kupne.
Lecz są dni kiedy, z braku czasu, wolimy kupić gotowe. Zajadamy się wtedy przygotowanym daniem. Nie myśląc, że czegokolwiek mu brakuje. Bo nie brakuje... jest idealne :-)
Podobne tarty widziałyśmy na wielu blogach. Z różnymi dodatkami. Ciasto francuskie ma to do siebie, że cokolwiek z niego nie zrobimy. Jakichkolwiek użyjemy dodatków, zawsze smakuje i zawsze się udaje. I to najbardziej w nim lubimy!!
Jako dodatków użyłyśmy sera dojrzewającego (kupiłyśmy go w lidlu, tak jak i ciasto francuskie), świeżego agrestu, zielonej fasolki szparagowej (wcześniej zblanszowanej), mozzarelli i szynki szwarcwaldzkiej.
Dodatkami możecie się bawić. Przygotowanie dobrej przekąski, to tak naprawdę zabawa produktami, które akurat mamy pod ręką :-)
A więc... Bawcie się dobrze!
Przygotowując krótki filmik, całkowicie zapomniałyśmy o zdjęciach. Mamy nadzieję, że tym razem nam wybaczycie ich brak :-)
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej
- 200 g sera dojrzewającego
- 100 g zielonej fasolki szparagowej
- ok. 100 g agrestu
- 125 g mozzarelli
- 1 jajko
Przygotowanie:
1. Sery pokroić w plastry. Agrest umyć i osuszyć. Fasolkę zblanszować.
2. Piekarnik nagrzać do 180 C. Ciasto razem z papierem, rozłożyć na blaszce do pieczenia. Pociąć na prostokąty. Posmarować roztrzepanym jajkiem i ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika i piec przez 30 minut.
3. Wyjąć i każdy prostokąt z wierzchu, pokruszyć widelcem. Na każdym kawałku ułożyć przygotowane wcześniej dodatki. Tarty zapiec na koniec przez około 5 minut. Gotowe można posypać świeżo zmielonym pieprzem i skropić oliwą z oliwek.
Smacznego!
aga i kaja
Faktycznie, nieważne czego użyjemy do ciasta francuskiego i tak zawsze wychodzi pyszne :)
OdpowiedzUsuńI na ostro i na słodko. Sprawdza się w każdej sytuacji :-) pozdrawiamy
Usuńzabawa ze smakiem - to właśnie lubię w kuchni. a Wasz dobór składników to jak najbardziej moje smaki :)
OdpowiedzUsuńDzięki Kaś! Zabawa najważniejsza ;-) pozdrawiamy ciepło
Usuńto musi być pyszne! A ciasta francuskiego nie robię, bo się... boję :)
OdpowiedzUsuńtak jest pyszne :-) zawsze warto choć spróbować... pozdrawiamy
UsuńWygląda wybornie. Też ulegam francuskim rulonom, pod warunkiem, że są na maśle, nie na margarynie, przygotować własnoręcznie nie umiem, więc co mi pozostaje? Zdjęcia jak zwykle cudne, pachnące!
OdpowiedzUsuń