24 czerwca 2012

PIZZA I SZPINAKOWE PESTO



Ciasto na pizzę, cienko rozwałkowane, wychodzi lekko chrupiące i pyszne w smaku. Posmarowane szpinakowym pesto z dodatkiem orzechów laskowych, oliwy z oliwek i zaostrzone ząbkami czosnku. Jest naprawdę godne polecenia.

Pesto jako jedyny dodatek, można wykorzystać również, jako szybką przekąskę do makaronu. Idealnie sprawdza się w letnie dni. Ciasto można również wyrobić w mikserze, zajmie nam to jeszcze mniej pracy.

Z podanego przepisu wychodzą dwie cienkie pizze. Całość przygotowuje się bardzo szybko bez dużego nakładu pracy.









Składniki:

ciasto:
- 750 g mąki
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki ciepłej wody

pesto:
- około 200 g świeżych liści szpinaku
- ½ szklanki obranych orzechów laskowych
- około ½ szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 6 ząbków czosnku
- 150 g sera koziego



Przygotowanie:

1. Do miski wsypać mąkę. Zrobić w niej dołek, do którego wsypać pokruszone drożdże, posypać je cukrem i polać dwiema łyżkami ciepłej (nie gorącej) wody. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut.

2. Liście szpinaku dokładnie płuczemy i oczyszczamy w wodzie, czosnek obieramy. Do blendera wkładamy liście szpinaku, obrany czosnek, orzechy, dodajemy sól i pieprz do smaku i wlewamy część oliwy. Całość miksujemy i w razie potrzeby dodajemy oliwę, aż powstanie gęsta masa.

3. Następnie do ciasta dodać sól, ciepłą wodę, oliwę i wyrabiać ciasto, aż stanie się elastyczne. Podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy.

4. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, układamy na blaszce, smarujemy pesto szpinakowym, na wierzch układamy pokrojony lub porwany ser kozi. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.





4 komentarze:

  1. Piękne fotki zdecydowanie zachęcają do wypróbowania szpinakowego pesto we własnej kuchni. Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  2. szałowe zdjęcia, oniemiałam.
    szpinak lubię bardzo, ale nie miałam okazji spróbować pesto.
    ciekawa jestem, jak smakuje ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, dzięki! Szpinak wart spróbowania, w tej odsłonie smakuje wspaniale, polecamy :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...