Lubimy, kiedy ciasto lekko się przypiecze, jest wtedy chrupiące, a z dodatkiem świeżej, zielonej roszponki bądź rukoli, która nadaje lekkości pizzy, smak jest nieziemski :)
Jeżeli wolicie pizze na cieńszym spodzie wykorzystajcie połowę ciasta, a drugą włóżcie do zamrażarki, przyda się następnym razem.
Składniki:
nadzienie:
- 200 g sera pleśniowego
- 2 garście tartego żółtego sera
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- świeżo zmielony pieprz
- szczypta soli morskiej
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- roszponka lub rukola do posypania
ciasto:
- 2 garście tartego żółtego sera
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- świeżo zmielony pieprz
- szczypta soli morskiej
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- roszponka lub rukola do posypania
ciasto:
- 600 g mąki
- 50 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy
- ok. 300 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli (można dodać więcej)
Przygotowanie:
- 50 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy
- ok. 300 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli (można dodać więcej)
Przygotowanie:
1. Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek do którego wsypać pokruszone drożdże. Posypać cukrem i polać dwoma łyżkami letniej wody. Odstawić na 30 minut. Dodać sól, oliwę, wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyłożyć na wyłożoną pergaminem blachę.
2. Cebulę pokroić w cienkie piórka, polać łyżeczką oliwy i posypać cukrem.
3. Ciasto posypać wszystkimi pokruszonymi serami oraz cebulą. Pokropić oliwą, posypać pieprzem, solą i rozmarynem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 230ºC, piec 20-30 minut.
4. Upieczoną pizze, przed podaniem posypać świeżą roszponką lub rukolą.
fotorelacja z przygotowywań sprawiła że zaczęło mi w brzuszku burczeć. cudowne zdjęcia;)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńi ta pizza... w knajpie takich wspaniałości nie uraczysz z pewnością!
Lubię pizze ze świeżym na wierzchu - takie jadłam we włoszech i tak mnie tam nauczyli, że sa najlepsze, najświeższe :)
OdpowiedzUsuńzawsze powtarzam, że w prostocie siła.
OdpowiedzUsuńminimum składników = maksimum efektu ;-)
ps fajna fotorelacja i fajny blog
pozdrawiam
Ale fajne!
OdpowiedzUsuńZarówno zdjęcia jak i przepis.
Bardzo lubię rukolę, mimo że wiem, że nie wszystkim odpowiada jej ostry smak..
Pozdrawiam!
Ja tam bardzo lubię grube, chlebowe wręcz nieco ciasto.
OdpowiedzUsuńSmakowite dodatki! :)
Panno Malwino
OdpowiedzUsuńdziękujemy!! i życzymy smacznego :)
Karmel-itko
to prawda, najlepsze pizze to zrobione w domu ;)
Kuchareczko
kiedy zjadłyśmy taką pizze po raz pierwszy, byłyśmy zachwycone, dlatego już teraz, jemy z zielonym na wierzchu :)
magdo
zapraszamy częściej :)
Atrio
pizze można posypać rukolą lub roszponką, jak kto woli i jaki smak mu odpowiada. jezeli ktoś, nie preferuje w ogóle sałat, można położyć świeże pomidory... ale nie ma to jak rukola i roszponka :)
Zaytoon
to prawda, grube chrupiące ciasto jest wspaniałe :)
Lubię;)
OdpowiedzUsuńsupreme new york
OdpowiedzUsuńmoncler
yeezy 700
kd 13
yeezy
longchamp bags
yeezy boost 350 v2
golden goose
yeezy boost 380
yeezy shoes