21 listopada 2010

PIZZA Z ZIELONĄ ROSZPONKĄ




Są dni kiedy brak nam czasu, ledwo mieścimy wszystkie nasze sprawy w dobie dnia, a tym bardziej brak nam czasu aby przygotować obiad. W takie dni najlepiej sprawdza się zamrożone ciasto na pizze. Możemy ją zrobić na obiad lub obiado-kolacje. Jeżeli nie mamy gotowego ciasta, robimy je w około 30 minut. Wystarczą sery, cebula, roszponka lub rukola i gotowe danie, znika.
Lubimy, kiedy ciasto lekko się przypiecze, jest wtedy chrupiące, a z dodatkiem świeżej, zielonej roszponki bądź rukoli, która nadaje lekkości pizzy, smak jest nieziemski :)
Jeżeli wolicie pizze na cieńszym spodzie wykorzystajcie połowę ciasta, a drugą włóżcie do zamrażarki, przyda się następnym razem. 








Składniki: 

nadzienie: 
- 200 g sera pleśniowego
- 2 garście tartego żółtego sera
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- świeżo zmielony pieprz
- szczypta soli morskiej
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- roszponka lub rukola do posypania

ciasto: 
- 600 g mąki
- 50 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy
- ok. 300 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli (można dodać więcej)



Przygotowanie: 

1. Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek do którego wsypać pokruszone drożdże. Posypać cukrem i polać dwoma łyżkami letniej wody. Odstawić na 30 minut. Dodać sól, oliwę, wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyłożyć na wyłożoną pergaminem blachę.

2. Cebulę pokroić w cienkie piórka, polać łyżeczką oliwy i posypać cukrem.

3. Ciasto posypać wszystkimi pokruszonymi serami oraz cebulą. Pokropić oliwą, posypać pieprzem, solą i rozmarynem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 230ºC, piec 20-30 minut.

4. Upieczoną pizze, przed podaniem posypać świeżą roszponką lub rukolą.















8 komentarzy:

  1. fotorelacja z przygotowywań sprawiła że zaczęło mi w brzuszku burczeć. cudowne zdjęcia;)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne zdjęcia.
    i ta pizza... w knajpie takich wspaniałości nie uraczysz z pewnością!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię pizze ze świeżym na wierzchu - takie jadłam we włoszech i tak mnie tam nauczyli, że sa najlepsze, najświeższe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zawsze powtarzam, że w prostocie siła.
    minimum składników = maksimum efektu ;-)

    ps fajna fotorelacja i fajny blog
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajne!
    Zarówno zdjęcia jak i przepis.
    Bardzo lubię rukolę, mimo że wiem, że nie wszystkim odpowiada jej ostry smak..

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja tam bardzo lubię grube, chlebowe wręcz nieco ciasto.

    Smakowite dodatki! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Panno Malwino
    dziękujemy!! i życzymy smacznego :)

    Karmel-itko
    to prawda, najlepsze pizze to zrobione w domu ;)

    Kuchareczko
    kiedy zjadłyśmy taką pizze po raz pierwszy, byłyśmy zachwycone, dlatego już teraz, jemy z zielonym na wierzchu :)

    magdo
    zapraszamy częściej :)

    Atrio
    pizze można posypać rukolą lub roszponką, jak kto woli i jaki smak mu odpowiada. jezeli ktoś, nie preferuje w ogóle sałat, można położyć świeże pomidory... ale nie ma to jak rukola i roszponka :)

    Zaytoon
    to prawda, grube chrupiące ciasto jest wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...