Ciasto na pizzę, cienko rozwałkowane,
wychodzi lekko chrupiące i pyszne w smaku. Posmarowane szpinakowym
pesto z dodatkiem orzechów laskowych, oliwy z oliwek i zaostrzone
ząbkami czosnku. Jest naprawdę godne polecenia.
Pesto jako jedyny dodatek, można
wykorzystać również, jako szybką przekąskę do makaronu.
Idealnie sprawdza się w letnie dni. Ciasto można również wyrobić
w mikserze, zajmie nam to jeszcze mniej pracy.
Z podanego przepisu wychodzą dwie
cienkie pizze. Całość przygotowuje się bardzo szybko bez dużego
nakładu pracy.
Polecamy też mini pizze i pizze z zieloną roszponką.
Składniki:
ciasto:
- 750 g mąki
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki ciepłej wody
pesto:
- około 200 g świeżych liści
szpinaku
- ½ szklanki obranych orzechów
laskowych
- około ½ szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 6 ząbków czosnku
- 150 g sera koziego
Przygotowanie:
1.
Do miski wsypać mąkę. Zrobić w niej dołek, do którego wsypać
pokruszone drożdże, posypać je cukrem i polać dwiema łyżkami
ciepłej (nie gorącej) wody. Miskę przykryć ściereczką i
odstawić na ok. 30 minut.
2.
Liście szpinaku dokładnie płuczemy i oczyszczamy w wodzie, czosnek
obieramy. Do blendera wkładamy liście szpinaku, obrany czosnek,
orzechy, dodajemy sól i pieprz do smaku i wlewamy część oliwy.
Całość miksujemy i w razie potrzeby dodajemy oliwę, aż powstanie
gęsta masa.
3. Następnie do ciasta dodać sól, ciepłą wodę, oliwę i wyrabiać ciasto, aż stanie się elastyczne. Podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy.
3. Następnie do ciasta dodać sól, ciepłą wodę, oliwę i wyrabiać ciasto, aż stanie się elastyczne. Podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy.
4. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy, układamy na blaszce, smarujemy pesto
szpinakowym, na wierzch układamy pokrojony lub porwany ser kozi.
Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.
Piękne fotki zdecydowanie zachęcają do wypróbowania szpinakowego pesto we własnej kuchni. Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńDzięki! W takim razie życzymy smacznego :-)
Usuńszałowe zdjęcia, oniemiałam.
OdpowiedzUsuńszpinak lubię bardzo, ale nie miałam okazji spróbować pesto.
ciekawa jestem, jak smakuje ;]
Dzięki, dzięki! Szpinak wart spróbowania, w tej odsłonie smakuje wspaniale, polecamy :-)
Usuń