13 kwietnia 2011

TARTA ZE SZPINAKIEM, OLIWKAMI I RUKOLĄ


Prosta i szybka tarta z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Z dodatkiem świeżego szpinaku, czarnych oliwek, jogurtu i rukoli.

Poza sezonem zamiast świeżego szpinaku można użyć mrożonego.

Ciepła, wyciągnięta prosto z piekarnika smakuje rewelacyjnie. Po ostygnięciu i zapakowaniu na przyjęcie piknikowe również smakuje doskonale.

Polecamy! 











Składniki: 

- 275 g ciasta francuskiego
- 400 g szpinaku świeżego lub mrożonego
- ok 150 g czarnych oliwek
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 6 plastrów żółtego sera
- ok 4 duże garście rukoli
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

sos: 
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 3 jajka
- sól i pieprz


Przygotowanie: 

1. Świeży szpinak opłukać, oderwać łodyżki pozostawiając same liście. Grubo posiekać. Czosnek obrać i posiekać. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić czosnek chwilkę podsmażyć, dodać szpinak oprószyć solą i pieprzem, podgrzewać aż szpinak lekko zwiędnie.

2. W miseczce wymieszać jogurt, majonez i jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem. Plastry sera pociąć w słupki.

3. Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zwinąć lub zagiąć do środka. Na ciasto wylać sos i rozsmarować. Położyć szpinak, oliwki i ser.

4. Piekarnik nagrzać do 180ºC, włożyć blaszkę z ciastem i piec 20-30 minut aż ciasto i wierzch się przyrumienią.

5. Nakładać kawałki tarty na talerze posypując świeżą rukolą.













12 komentarzy:

  1. Cudna! Uwielbiam wszelkie tarty na cieście francuskim, a Wasz zestaw odpowiada mi wyjątkowo! Tylko czemu ta tarta nie jest na moim talerzu?!
    Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda doskonale! Tak wiosennie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię szpinak! Tartę wpisuję do wirtualnego kajetu z przepisami! A u nas dziś szpinakowe cannelloni z ricottą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam szpinak! ba! toć uwielbiam i tartę szpinakową, która u mnie pojawia się z dodatkiem fety :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarta jak malowana ;) Ja jednak wolę własnoręcznie zrobić ciasto francuskie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto francuskie właśnie mam, rukolę niestety już zjadłam. To nic, jutro na zakupy i piątkowy obiad będzie gotowy

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie! Spróbuję ją i ja w ten weekend.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajna tarta, koniecznie do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przecudna, wiosenna tarta - no i z rukola, a rukole to ja uwielbiam :) Wyglada smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  10. musze koniecznie sprobowac, wyglada wysmienicie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. Powiem krótko - pyszności:) Jako lekki sobotni obiadek tarta spisała się na 6 z uśmieszkiem! Danie tak proste, a mimo to moje kubki smakowe przeżyły niesamowite doznania ;) Tarta na pewno zagości w moim menu na stałe :) Dziękuję za pomysł. Pozdrowienia!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...