Paluszkami z ciasta francuskiego, można urozmaicić prawie każdą, zupę krem :)
Przygotować je można z gotowego ciasta, za każdym razem zmieniając tylko dodatki. Posypujemy je, raz makiem i solą morską, innym razem rozmarynem i serem pleśniowym lub orzechami np. włoskimi, pinii, ziemnymi i innymi. Kruche delikatne ciasto z dodatkami jest naprawdę pyszne. Można je podawać do zup, jak również same jako przekąskę.
Składniki na około 24 sztuki:
- około 275 g gotowego ciasta francuskiego
- sól morska
- 1 jajko
Przykładowe dodatki:
- 2-3 gałązki rozmarynu
- 4 łyżki świeżego estragonu
- 3 łyżki posiekanych orzechów
- 4 łyżki maku
- starty ser, można użyć np. sera żółtego, parmezanu lub pleśniowego
Przygotowanie:
1. Ciasto francuskie rozłożyć z papierem do pieczenia na blaszce. Ciasto wysmarować roztrzepanym jajkiem, posypać serem i solą morską. Złożyć na pół, docisnąć aby wszystko się skleiło i pociąć na cieńkie paski, o szerokości około 2 cm.
2. Pocięte paski posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Chwycić jeden pasek za końce i zwinąć w spiralkę. Zrobić tak zresztą pasków.
3. Rozgrzać piekarnik do 190º , włożyć blachę i piec około 20-30 minut, aż ciasto się przyrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz