11 maja 2012

KOKTAIL Z KIWI


Ten delikatny , zielonkawy koktail, jest wyśmienity w smaku i szybki w przygotowaniu. Nie podajemy dokładnych proporcji. Tym razem możecie "zaszaleć" razem z nami. Obieracie tyle kiwi, ile macie w domu, wrzucacie je do blendera. Teraz tylko pozostaje wsypać trochę cukru, w zależności jak bardzo kwaśne jest kiwi i jak bardzo słodki chcecie mieć koktail. Na koniec należy wlać mleko i tutaj również kwestia gustu :-) Jedni wolą koktaile gęste inni rzadsze.

Przelać do kieliszków, udekorować listkami mięty i ... można pić.

Jesteście gotowi?



Składniki:
- dojrzałe kiwi
- mleko
- brązowy cukier
- listki mięty


Przygotowanie:
1. Kiwi obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić do miksera razem z mlekiem i brązowym cukrem. Zmiksować do uzyskania płynnej konsystencji.

2. Jeżeli lubicie gęsty koktail, dolejcie mniej mleka przed miksowaniem owoców. Jeśli chcecie uzyskać koktail bardziej płynny wtedy dodajcie więcej mleka.

3. Schłodzony możemy zabrać ze sobą na piknik lub podać z kostkami lodu.




15 komentarzy:

  1. Wspaniale orzeźwiający napój, w sam raz na nadchodzące letnie dni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kulinarne-smaki - tak napój jest mocno orzeźwiający i wspaniały na upalne dni.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. cynamonka-bp - najlepsze w nim jest to, że jest szybki w przygotowaniu i do tego pyszny :-)

      Usuń
  3. rewelacja. poranek z bajki!
    ja chcę taki koktajl na początek dnia. ale może...inny smak?
    kiwi ze mną raczej nie konfabuluje xd

    OdpowiedzUsuń
  4. no nie, chodzi ten koktajl za mną już od kilku dni, muszę dziś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też taki koktajl robię :) tylko ja bez cukru (hardkor haha ;) ) i z maślanką - też pyszne! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniały! uwielbiam koktajlowe wariacje ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności, choć ja pewnie zrobiłabym ten koktajl bez cukru. A zamiast mleka może kwaśną maślankę. Koktajl stanie się wtedy bardziej charrakterny :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kiwi, ale w tej wersji go jeszcze nie konsumowałam ;) Muszę spróbować, ale dla mnie chyba lepszy będzie bez cukru.
    Zapraszam do mnie: http://kulinarne-zmagania-fate.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...