10 maja 2012

PIECZONA MŁODA MARCHEWKA


Oj nie ma lepszego sposobu na wykorzystanie młodej marchewki. Piękna, pomarańczowa, świeża i chrupka marchew, skropiona oliwą z oliwek, oprószona solą morską i świeżo zmielonym lub utłuczonym czarnym pieprzem. Zapieczona i podana jaka przekąska.

Idealna na piknik. Zjedzą ja chętnie młodsi jak i starsi domownicy :-)

Pasuje do mięs, jak i podana z dipami. Pokrojona po upieczeniu na kawalki, nadaje się do położenia na kanapki.

Smacznego!





Składniki:
- pęczek młodej marchewki
- oliwa z oliwek
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz


Przygotowanie:
1. Marchewkę umyć i przeciąć wzdłuż na pół lub na 4 części, zależy od wielkości marchewki.

2. Skropić oliwą i wysmarować nią każdą część marchewki. Oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na 15-20 minut.

3. Podawać do mięs lub jako przekąska.





11 komentarzy:

  1. he he już wiem co zrobię z moim pęczkiem marchewki w dniu jutrzejszym! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Fajna, zdrowa i smaczna. pozdrawiamy :-)

      Usuń
  3. Koniecznie muszę się rozejrzeć za młodą marchewką. Piękne zdjęcia;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować, póki jeszcze jest dostępna młoda marchew. pozdrawiamy :-)

      Usuń
  4. Świetnie ta marchewka wygląda!Aż bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe!!! Kocham prostotę na talerzu!

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie wygląda, cóż więcej powiedzieć... Pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...