13 maja 2012

CZERWONE PIEROGI Z MIĘSNO-SZCZYPIORKOWYM NADZIENIEM


Ostatnie ciepłe dni zmuszały nas do robienia koktaili, sałatek i deserów lodowych. Wszystko lekkie i zielone. I kto z nas nie pragnął właśnie tej pory roku, gdzie w ogrodach zakwitają kwiaty, a na rynku można dostać nowalijki. O tak, to sezon na młodą marchewkę, botwinkę, szparagi, szpinak... Ile to potraw można z nich przyrządzić.

Pogoda jednak się popsuła... brak słońca za oknem, na dworze i w mieszkaniu zimno i jak tu się cieszyć z miesiąca maja ;)




Czerwone pierogi są idealne na poprawienie nastroju. Na przywołanie słońca na talerzu :-)

Buraczane ciasto, w pięknym czerwonym kolorze. Nadzienie z mięsa i dużej ilości szczypiorku, który sprawia że po przekrojeniu pokazuje nam się zielonkawy środek (kolor zależy od ilości dodanego szczypiorku). Podane z łyżką (no moze dwoma) śmietany i całość oprószona świeżo zmiażdzonym czarnym pieprzem.

Dla urozmaicenia, można pierogi podsmażyć lekko na maśle z rozmarynem. Pycha :-)






BURAKI
Składniki:
- 3 średnie buraki
- oliwa z oliwek
- trochę wody


Przygotowanie:
1. Buraki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nie obierać.

2. Każdego buraka z osobna położyć na kawałku folii, skropić oliwą i szczelnie zamknąć.

3. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C, około godziny (zależy od wielkości buraków) w środku mają być miękkie. Można sprawdzić wbijając nóż lub widelec.

4. Wyjąć z piekarnika. Obrać i zmiksować w blenderze dodając odrobinę wody aby powstała gładka pasta.




FARSZ

Składniki:
- 1-2 pęczki szczypiorku
- około 800 g mięsa wieprzowego
- listki laurowe, ziarna czarnego pieprzu
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
1. Mięso ugotować z listkami laurowymi, ziarnami czarnego pieprzu i odrobiną soli.

2. Ugotowane mięso zmiksować w mikserze ze szczypiorkiem i jakiem. Doprawić do smaku.




CIASTO
Składniki:
- 400 g mąki
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- pasta buraczana
- woda (w razie potrzeby)


Przygotowanie:

1. Do miksera wsypać mąkę i sól, dodać oliwę i pastę z buraków. Wszystko razem zmiksować. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie dodać mąki. I odwrotnie, gdy ciasto będzie za bardzo zbite, dodać wody. Ciasto powinno być miękkie i sprężyste, po naciśnięciu powinno wrócić z powrotem.

2. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na około 30 minut.

3. Ciasto podzielić na cztery części. Każdą część po kolei rozwałkować i powycinać kółka. Na każdym kółku umieścić po małej łyżeczce farszu i skleić brzegi ciasta.

4. Tak przygotowane pierogi, wrzucać do wrzącej i osolonej wody. Po wypłynięciu na wierzch, wyciągnąć. Podawać ze śmietaną, posypaną grubo mielonym czarnym pieprzem.



* Po ugotowaniu można włożyć pierogi na patelnie z masłem i świeżym rozmarynem.





17 komentarzy:

  1. wow ale fajnie wyglądają takie czerwone!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusia, o tak kolor jest obłędny ;)

      Usuń
  2. az sie prosi ..przekroj i pokaz co masz w srodku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na gazie, a środek niebo w gębie :-)

      Usuń
  3. Swietny pomysl to buraczane ciasto! A nadzienie...mmm...pychota!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kachna, mimo że fajnie wygląda to też nieźle smakuje :-)

      Usuń
  4. Piękny mają kolor. Szczególnie podoba mi się farsz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panna Malwina, farsz i ciasto razem, dają nieziemski smak :-)

      Usuń
  5. śliczne :) muszę zrobić szczególnie, że w lodówce buraki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiewióra, zachęcamy, naprawdę :-)

      Usuń
    2. zrobione, zjedzone a raczej pożarte :) pyszne !!!

      Usuń
  6. Świetnie wyglądaja takie pierogi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bon Appetit! nieźle się prezentują, z dodatkiem białej śmietany yhm :-)

      Usuń
  7. genialne! przez ten kolor wyglądają na... słodkie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...