17 maja 2012

GOFRY Z SAŁATKĄ




Co jakiś czas, wyciągamy naszą starą i dużą gofrownicę, przygotowujemy ciasto ze starego przepisu i zajadamy się goframi z bitą śmietaną i owocami. Zawsze wychodzą takie same, na początku chrupiące po dłuższej chwili miękkie i lekko klapnięte.


Tym razem postanowiłyśmy poszukać innego przepisu, z nadzieją że uda nam się zrobić gofry "idealne". Tak trafiłyśmy na przepis na najlepsze gofry, postanowiłyśmy sprawdzić czy faktycznie są najlepsze :-)





Tak, są najlepsze i zachęcamy Was do wypróbowania tego przepisu. Nie oklapły, a o to nam chodziło, z wierzchu chrupiące w środku mięciutkie.


Nasze gofry są bez cukru, ponieważ podałyśmy je z sałatką z dodatkiem awokado, z roszponką i jakiem.


Jeżeli macie ochotę na gofry z owocami, dodajcie do ciasta 20 g cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego w pierwszym punkcie przygotowania ciasta.


Wyciągajcie gofrownice! :-)








Ciasto na gofry


Składniki:


- 420 g mąki tortowej
- 5 g drożdży świeżych
- 180 ml wody
- 300 ml mleka
- ½ łyżeczki soli
- 115 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka, oddzielnie białka i żółtka




Przygotowanie:


1. Do miski wsypać mąkę, dodać rozkruszone drożdże i sól, dokładnie wymieszać.

2. Masło rozpuścić w gorącej wodzie, gdy się rozpuści dodać mleko. 


4. Miksując, do mąki wlać powoli mleko z wodą i masłem. 


5. Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać 2 krople soku z cytryny i ubić.

7. Do masy dodać roztrzepane żółtka, następnie ubite białka. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. 


8. Odstawić na 30-40 minut, by ciasto odpoczęło. 


9. Rozgrzać gofrownicę. Nakładać po 1,5 łyżce ciasta (ilość nakładanego ciasta zależy od wielkości gofrownicy), smażyć do zezłocenia. 






Sałatka


Składniki:


- 2 awokado
- 1 mały świeży ogórek
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sok z połowy cytryny
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2-3 łyżki majonezu
- roszponka
- sól morska i biały pieprz do smaku




Przygotowanie:


1. Awokado przepołowić wzdłuż na pół. Nożem ponacinać awokado w kratkę (nie uszkadzając skórki) i za pomocą łyżki wydrążyć środek. Wymieszać w misce z sokiem z cytryny.


2. Ogórek i rzodkiewki umyć, pokroić w plastry.Szczypiorek posiekać. Wsypać do awokado.


3. Wszystko razem wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem. 


4. Podawać z goframi, roszponką i ćwiartkami jajka.









13 komentarzy:

  1. Dosyć oryginalne połączenie gofrów z sałatą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tej pory, widziałyśmy tylko gofry ze słodkimi dodatkami. Ten zestaw smakuje równie wyśmienicie :-)

      Usuń
  2. ha! to ci niespodzianka, takie połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Gofry na wytrawnie? Czemu nie ;) Wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować gofrów w tym zestawie. Gofry wykwintne :-)

      Usuń
  4. Na pewno są bardzo oryginalne z tymi jajami !!! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajka można pominąć, jeśli ktoś za nimi nie przepada. I zjeść np z samym awokado.

      Usuń
  5. wow!ale super pomysł! nigdy bym nie pomyslala o takim połączeniu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zastanawiamy si,ę z jakimi dodatkami jeszcze można połączyć gofry w wersji wykwintnej :-)

      Usuń
  6. O! Gofry! Nie pamietam kiedy je ostatnio jadlam - chyba bylo to pare lat temu na wakacjach w Zakopcu, klasycznie z bita smietana i czarnymi jagodami. Mniamusne! :)))
    Ale przyznam szczerze, ze ta Wasza wersja wytrawna bardzo mnie zaintrygowala. I wierze na slowo, ze sa pycha!:)
    Zastanawiacie sie nad innymi dodatkami? A co byscie powiedzialy na koktajl z krewetek w rozowym sosie na salacie lodowej?;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...