10 maja 2012

CHŁODNIK Z BOTWINKI


Sezon na botwinkę już dawno się zaczął. Szybkim i łatwym przepisem na wykorzystanie tej delikatnej i pięknej w kolorze nowalijki jest przyrządzenie chłodnika, który w upalne dni będzie orzeźwiającym daniem na zaspokojenie glodu.

Wykorzystujemy również świeże i jędrne rzodkiewki, trochę świeżego ogórka i na koniec ostry szczypior. Wszystkie warzywa skąpane zostały w naturalnym jogurcie i kremówce, która nadaje słodkawego posmaku.

Na koniec zostaje tylko nalanie gotowego chłodnika do miseczek i podanie go z kawałkiem jajka ugotowanego na twardo.

Nie ma nic lepszego niż chłodna i orzeźwiająca zupa w różowym kolorze :-)






Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 1/2 pęczka szczypiorku
 - pęczek rzodkiewki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- około 150 ml mleka
- 3 ząbki czosnku
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 250 ml śmietanki 30%
- 2-3 garście ziaren słonecznika
- 3-4 jajka ugotowane na twardo
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku



Przygotowanie:
1. Botwinkę umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki razem z liśćmi. Podsmażyć na maśle i oliwie razem z 2 ząbkami wyciśniętego czosnku, do momentu aż liście lekko zwiędną. Wlać mleko, doprawić solą i pieprzem, dusić około 15 minut. Odstawić do ostygnięcia.

2. Rzodkiewkę i ogórek opłukać, pokroić na plasterki. Szczypior posiekać. Słonecznik przyrumienić na suchej patelni. Wszystko wymieszać w misce, dodać botwinkę, jogurt, śmietankę, całość doprawić solą, pieprzem i ząbkiem czosnku.

3. Podawać w miseczkach z połówką jajka.







7 komentarzy:

  1. To mój ulubiony chłodnik. Tutaj w pięknej odsłonie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspomnienie dzieciństwa i pysznej Babcinej zupki :)
    Jak tu ładnie teraz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze znajdzie się jakieś wspomnienie :-)
      Dziękujemy, postanowiłyśmy trochę odświeżyć stronkę...

      Usuń
  3. wygląda rewelacyjnie! stęskniłam się za tym smakiem...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...