W ten sam sposób można zapiec filety, skrzydełka lub inne części kurczaka. Zamiast ryżu naturalnego można użyć każdego innego. Jeśli nie możecie dostać świeżego lubczyka użyjcie liści pietruszki.
Zapraszamy na inne dania z kurczaka: rolada z kurczaka, roladki z kurczaka i kasza ze śliwkami.
Składniki:
- 1 por
- 5 udek kurczaka
- 1 cebula
- 200 g naturalnego ryżu (dwa woreczki)
- kilka listków lubczyka
marynata:
- 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oleju z pestek dyni
- 2 łyżeczki miodu
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy.
2. Cebulę obrać i pokroić w wiórka, Por przepołowić wzdłuż na pół, opłukać i pokroić wzdłuż na paski. Piekarnik nagrzać do 180 C.
3. Części kurczaka opłukać pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wszystkie składniki marynaty wymieszać razem w misce. Do brytfanny włożyć kurczaka dodać cebulę i por, całość zalać gotową marynatą, palcami wetrzeć marynatę w mięso i odstawić na 20-30 minut.
4. Do kurczaka dodać ugotowany ryż, przykryć szczelnie np folią aluminiową i piec 30-40 minut. Następnie zdjąć folię i zapiekać kolejne 30 minut, aż kurczak się przyrumieni. Przed podaniem posypujemy świeżymi listkami lubczyka.
Z pewnością wypróbuję na filetach z kurczaka :)
OdpowiedzUsuńI ciemnym ryżu oczywiście :)
świetna propozycja, widziałam coś podobnego jak robił w telewizji Polan
OdpowiedzUsuńsuper, ryz Musiał wyjsc niesamowicie aromatyczny!
OdpowiedzUsuńjakie smakowitości :)))
OdpowiedzUsuń