Wykorzystujemy również świeże i jędrne rzodkiewki, trochę świeżego ogórka i na koniec ostry szczypior. Wszystkie warzywa skąpane zostały w naturalnym jogurcie i kremówce, która nadaje słodkawego posmaku.
Na koniec zostaje tylko nalanie gotowego chłodnika do miseczek i podanie go z kawałkiem jajka ugotowanego na twardo.
Nie ma nic lepszego niż chłodna i orzeźwiająca zupa w różowym kolorze :-)
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- pęczek rzodkiewki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- około 150 ml mleka
- 3 ząbki czosnku
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 250 ml śmietanki 30%
- 2-3 garście ziaren słonecznika
- 3-4 jajka ugotowane na twardo
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Botwinkę umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki razem z liśćmi. Podsmażyć na maśle i oliwie razem z 2 ząbkami wyciśniętego czosnku, do momentu aż liście lekko zwiędną. Wlać mleko, doprawić solą i pieprzem, dusić około 15 minut. Odstawić do ostygnięcia.
2. Rzodkiewkę i ogórek opłukać, pokroić na plasterki. Szczypior posiekać. Słonecznik przyrumienić na suchej patelni. Wszystko wymieszać w misce, dodać botwinkę, jogurt, śmietankę, całość doprawić solą, pieprzem i ząbkiem czosnku.
3. Podawać w miseczkach z połówką jajka.
To mój ulubiony chłodnik. Tutaj w pięknej odsłonie :-)
OdpowiedzUsuńTo też i nasz ulubiony :-)
UsuńWspomnienie dzieciństwa i pysznej Babcinej zupki :)
OdpowiedzUsuńJak tu ładnie teraz :)
Zawsze znajdzie się jakieś wspomnienie :-)
UsuńDziękujemy, postanowiłyśmy trochę odświeżyć stronkę...
Ten kolor zachwyca;)
OdpowiedzUsuńTo prawda jest obłędny :-)
Usuńwygląda rewelacyjnie! stęskniłam się za tym smakiem...
OdpowiedzUsuń