Zamiast żółtego sera, można użyć dowolnego sera pleśniowego. A Boczek można zastąpić plastrami szynki prosciutto.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 200 g zimnego masła
- około 30 ml zimnej wody
- sól
Farsz:
- 1 mały brokuł
- 300 g śmietany 18%
- 3 jajka
- 100 g żółtego sera (typ według uznania)
- 2 ząbki czosnku
- kilka plasterków podsmażonego boczku
- 1 pomidor pokrojony w plastry
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
1. Ciasto: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, szatkujemy nożem aż powstaną okruszki. Następnie zagniatając dodajemy po łyżce wody, do momentu gdy z ciasta powstanie kula, którą owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1/2 godziny do lodówki.
2. Piekarnik nagrzać do 180 C. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy na około 3mm placek. Zwinąć ciasto na wałek i przenieść do formy na tartę o średnicy 24 cm. Wyłożyć ciastem boki i dno formy, w razie potrzeby przyciąć wystające ciasto.
3. Dno ciasta podziurkować widelcem, owinąć formę z ciastem folią spożywczą i wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Przed włożeniem do piekarnika przykryć ciasto papierem do pieczenia i obciążyć (np. fasolą). Piec przez 15 minut, następnie zdjąć papier i piec jeszcze 8 minut.
4. Farsz: Brokuły umyć, porwać na różyczki i zblanszować w gorącej wodzie. Wyłożyć na papierowy ręcznik, aby ociekły z wody. W misce wymieszać śmietanę, jajka i starty żółty ser. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem.
5. Na podpieczone ciasto wykładamy różyczki brokuła, polewamy masą śmietanowo jajeczną. Dekorujemy boczkiem i pomidorem. Całość zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C, do momentu aż masa się zetnie.
mmm! Lubię tarty - brokuły też więc to idealne połączenie :)
OdpowiedzUsuńWitaj! tak jest to idealne połączenie :-) I warte wypróbowania ;-)
Usuńpozdrawiamy
Wygląda lepiej niż idealnie :)
OdpowiedzUsuńWitaj! Dzięki :-)
UsuńUwielbiam tary i wszystkie składniki które w twojej się znalazły. Pysznie i śliczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńWitamy! Dzięki za komentarz i zapraszamy częściej :-)
Usuńpozdrawiamy
mM brokuły :) ! pozdrawiam, www.monika-paula.blogspot.com
OdpowiedzUsuńCudowne kolory i smaki!!!
OdpowiedzUsuńIdealna na leniwy obiad na tarasie (o ile ma się taras):))
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie. Udało się pomieścić w jednym miejscu moje ukochane smaki.
Dziękuję Wam:)
wygląda pięknie i smakowicie, zrobię napewno w weekend :D już się nie mogę doczekać :)
OdpowiedzUsuńIDEALNA :)
OdpowiedzUsuńpyszne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńdziś albo jutro zrobię
OdpowiedzUsuńuwielbiam brokuły ;))
zabieram sie do roboty-wierzę , że wyjdzie równie pysznie jak wygląda:))
OdpowiedzUsuńWygląda prześlicznie, moja wyszła prawie tak doskonale jak Twoja/Wasza, jednak smak bardzo mnie zawiódł. Ze względu na to, że nie jemy mięsa, nie dodałam boczku, ale wydaje mi się, że nie tym rzecz. Zdaje się, że coś nie tak jest w masie serowo-jajecznej. Dodałam do niej zwykłego sera goudy, może powinnam była dodać pleśniowego, żeby masa nabrała charakteru? Albo należy do masy dodać zblenderowanego brokuła? Sama nie wiem. Jestem zawiedziona, bo baaardzo głodna. Mój mężczyzna zjadł ze smakiem, ale wydaje mi się, że to tylko jego kultura osobista. Właśnie przygotowuje mi tosty, więc zaraz zapomnę o tarcie, która samotnie leży na stole. Pozdrawiam, k.
OdpowiedzUsuń