20 kwietnia 2012

TARTA Z BROKUŁAMI I POMIDOREM


Szybka, prosta i jednocześnie pyszna tarta. Kruche maślane ciasto z farszem z różyczek brokuła, plastrami pomidora, podpieczonym boczkiem i masą śmietanowo jajeczną, wymieszaną z tartym serem i doprawioną solą morską.

Zamiast żółtego sera, można użyć dowolnego sera pleśniowego. A Boczek można zastąpić plastrami szynki prosciutto.




Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki
- 200 g zimnego masła
- około 30 ml zimnej wody
- sól


Farsz:
- 1 mały brokuł
- 300 g śmietany 18%
- 3 jajka
- 100 g żółtego sera (typ według uznania)
- 2 ząbki czosnku
- kilka plasterków podsmażonego boczku
- 1 pomidor pokrojony w plastry
- sól morska i świeżo zmielony pieprz



Przygotowanie:
1. Ciasto: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, szatkujemy nożem aż powstaną okruszki. Następnie zagniatając dodajemy po łyżce wody, do momentu gdy z ciasta powstanie kula, którą owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1/2 godziny do lodówki.

2. 
Piekarnik nagrzać do 180 C. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy na około 3mm placek. Zwinąć ciasto na wałek i przenieść do formy na tartę o średnicy 24 cm. Wyłożyć ciastem boki i dno formy, w razie potrzeby przyciąć wystające ciasto. 

3. Dno ciasta podziurkować widelcem, owinąć formę z ciastem folią spożywczą i wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Przed włożeniem do piekarnika przykryć ciasto papierem do pieczenia i obciążyć (np. fasolą). Piec przez 15 minut, następnie zdjąć papier i piec jeszcze 8 minut.

4. Farsz: Brokuły umyć, porwać na różyczki i zblanszować w gorącej wodzie. Wyłożyć na papierowy ręcznik, aby ociekły z wody. W misce wymieszać śmietanę, jajka i starty żółty ser. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem.

5. Na podpieczone ciasto wykładamy różyczki brokuła, polewamy masą śmietanowo jajeczną. Dekorujemy boczkiem i pomidorem. Całość zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C, do momentu aż masa się zetnie.




15 komentarzy:

  1. mmm! Lubię tarty - brokuły też więc to idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj! tak jest to idealne połączenie :-) I warte wypróbowania ;-)
      pozdrawiamy

      Usuń
  2. Uwielbiam tary i wszystkie składniki które w twojej się znalazły. Pysznie i śliczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witamy! Dzięki za komentarz i zapraszamy częściej :-)
      pozdrawiamy

      Usuń
  3. mM brokuły :) ! pozdrawiam, www.monika-paula.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealna na leniwy obiad na tarasie (o ile ma się taras):))
    Wygląda fantastycznie. Udało się pomieścić w jednym miejscu moje ukochane smaki.
    Dziękuję Wam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pięknie i smakowicie, zrobię napewno w weekend :D już się nie mogę doczekać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dziś albo jutro zrobię
    uwielbiam brokuły ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. zabieram sie do roboty-wierzę , że wyjdzie równie pysznie jak wygląda:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda prześlicznie, moja wyszła prawie tak doskonale jak Twoja/Wasza, jednak smak bardzo mnie zawiódł. Ze względu na to, że nie jemy mięsa, nie dodałam boczku, ale wydaje mi się, że nie tym rzecz. Zdaje się, że coś nie tak jest w masie serowo-jajecznej. Dodałam do niej zwykłego sera goudy, może powinnam była dodać pleśniowego, żeby masa nabrała charakteru? Albo należy do masy dodać zblenderowanego brokuła? Sama nie wiem. Jestem zawiedziona, bo baaardzo głodna. Mój mężczyzna zjadł ze smakiem, ale wydaje mi się, że to tylko jego kultura osobista. Właśnie przygotowuje mi tosty, więc zaraz zapomnę o tarcie, która samotnie leży na stole. Pozdrawiam, k.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...