2 kwietnia 2012

ROLADA Z KURCZAKA


Luzować kurczaka nauczyła mnie mama mojego męża. Dla Was, załączam pomocny link TUTAJ, w którym dokładnie opisane jest, jak się do tego zabrać.

Rolada z kurczaka z plastrami szynki szwardzwaldzkiej, masą z fety i żurawiny oraz listkami szałwi, które wbogacają całość swoim smakiem i zapachem. Wszystko razem zwinięte w roladę, posmarowane glazurą i zapiekane. Idealna na świąteczny stół jak i na niedzielny obiad. 



Sos, który wytworzy się podczas pieczenia, można zlać do garnuszka, a przed podaniem na stół rolady, sos można podgrzać i polać nim plastry kurczaka.

Doskonała na zimno i na ciepło.








Składniki:
- 1 cały kurczak
- 270 g sera feta
- 2 garście suszonej żurawiny
- około 20 listków szałwi
- 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej


glazura:
- 3 łyżeczki oleju
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka świeżo zmiażdżonego kolorowego pieprzu


Przygotowanie:
1. W miseczce suszoną żurawinę zalać wrzącą wodą i zostawić na 10 minut. Odcedzić. W osobne misce mieszamy żurawinę z serem feta.

2. W miseczce mieszamy składniki do glazury. Nagrzewamy piekarnik do 180 C.

3. Luzowanego (pozbawionego kości) kurczaka rozkładamy skórą do dołu. Rozkładamy na nim plastry szynki szwarcwaldzkiej, smarujemy serem feta wymieszanym z żurawiną i układamy listki szałwi.

4. Całość zwijamy w zdłuż kurczaka i owijamy sznurkiem. Przekładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową. Wierzch rolady smarujemy glazurą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 1 godziny, uważając aby nie przypalić skórki.

5. Gotową roladę kroimy w plastry, można podać na ciepło lub na zimno.








7 komentarzy:

  1. obłędna. wygląda pięknie.
    bardzo wykwintna, idealna na świąteczny obiad. wspaniałe połączenie smakowe. dla mnie rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itka - witaj! dzięki, to prawda połączenie smakowe jest rewelacyjne ;-)

      Usuń
  2. Moja przyjaciółka przyrządza podobnego :-)
    Ale ja chyba bym nie potrafiła "luzować" kurczaka ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagoda - witaj! też tak myślałam :-) a teraz stwierdzam, że to wcale nie jest takie trudne... Zachęcam!

      Usuń
  3. Mój najlepszy kolega będzie mi to gotował jutro na obiad. ; ) Już się nie mogę doczekać.

    OdpowiedzUsuń
  4. No i udało się - trochę się namęczyłem z tym kurczakiem, ale efekt końcowy był baaardzo dobry. To już drugi przepis z Waszej strony i na pewno nie ostatni :) Pozdrawiam i gratuluje super strony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj! Dzięki za wypróbowanie naszej potrawy i korzystanie z naszego bloga :-) Super, że się udała i smakowała!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...