1 kwietnia 2012

GALARETKA „KRWAWA MARY” Z PLASTREM ŁOSOSIA


Krwawa mary w galaretce z dodatkiem bazylii, czosnku, chili i wódki. Idealnie połączona z wędzonym łososiem i plasterkiem cytryny. Przystawka doskonale sprawdza się na śniadanie wielkanocne. Podana na kolację w środku lata, również się sprawdzi :-)
Prosta, szybka, niezawodna i pięknie wyglądająca.






Składniki: 

- 1 puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 6 listków bazylii
- 5 łyżeczek wódki
- 1 łyżeczka pieprzu chili
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 3 łyżki żelatyny
- 6 plastrów wędzonego łososia (przepis TUTAJ)


Przygotowanie: 

1. Do garnka wlać pomidory z puszki, wycisnąć czosnek, porwać listki bazylii i zagotować. Doprawić pieprzem chili, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wlać wódkę, wsypać żelatynę i zamieszać.

2. Przelać do małych miseczek. Odstawić do ostygnięcia i wstawić na godzinę do lodówki.

3. Podawać z plastrami wędzonego łososia.

                                                                                                                        Drukuj





2 komentarze:

  1. Fajny pomysł na smaczną przystawkę!:) Podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne! podoba mi się to połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...