Dzisiejsza frittata jest wersją lżejszą, z porem, kawałkami szynki, czarnymi oliwkami i pomidorem. Całość zalana jajkami z tartym serem. Na koniec posypana dla smaku i wyglądu rzeżuchą.
Jeżeli nie chcecie zapiekać jej w piekarniku, można przygotować frittatę podsmażając na patelni. Przykrywając całość pokrywką lub folią do czasu aż jajka się zetną.
Składniki:
- 100 g czarnych oliwek
- 1 pomidor
- 2 łodyżki szczypiorku
- ½ pora
- 1 średnia cebula
- 200 g plastrów szynki
- 200 g ulubionego sera tartego
- 8 jaj
- sól morska i biały pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzać do 180ºC. Cebulę i por obrać, oczyścić i pokroić w plastry. Szynkę pokroić na kawałki i razem z porem i cebulą podsmażyć na oliwie.
2. Jajka rozbić do miski i roztrzepać widelcem, dodać starty ser, doprawić solą i pieprzem. Szczypiorek posiekać, umyty pomidor pokroić w plastry.
3. Formę lub patelnię w której będziemy piec frittatę wysmarować oliwą z oliwek, wlać jajka i posypać usmażoną szynką z porem i cebulą, oliwkami, szczypiorkiem, na wierzch położyć plastry pomidora.
4. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut, aż całość się zetnie. Przed podaniem posypać rzeżuchą.
Przepięknie wygląda w przekroju :D
OdpowiedzUsuńŚmierć jajecznicy, niech żyje frittata! ;)
Witaj Dominika! Przed upieczeniem i po, wygląda tak samo rewelacyjnie a jak smakuje yhm ;-) pozdrawiamy
Usuńmniam.Przepis zapisuję;)
OdpowiedzUsuńWitaj! Czekamy na komentarz po wypróbowaniu :-) pozdrawiamy
UsuńPieknie wyglada, niemal letnio i wakacyjnie :)
OdpowiedzUsuńI naczynie fajne. Takie retro troche.
Witaj Maggie! Jedząc tą tartę mocno powiało letnią porą, o tak :-) A naczynie to jedna z naszych ostatnich zdobyczy :-) pozdrawiamy
Usuńwygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńaż zrobiłam się strasznie głodna;)
Witaj oliwek! W takim razie smacznego :-) pozdrawiamy
UsuńMy też nie możemy się powstrzymać przed wypróbowaniem przepisu;) wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńWitajcie! Dziękujemy i zdajcie relacje czy wyszła ;-) pozdrawiamy
UsuńAle pysznie wygląda! Zdecydowanie się skuszę, tylko trzeba uzupełnić zapasy w kuchni ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, chociaż sama robię zawsze w formie do tarty :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do podglądania moich początków :)