17 kwietnia 2012

FRITTATA Z POMIDOREM, OLIWKAMI, POREM I SEREM


Danie z jednego garnka nie wymagające sporego nakładu czasu. Jest to jedno z z dań uniwersalnych, które można podać na śniadanie, lunch lub kolację. Zdecydowanie ciekawsza od jajecznicy, pod względem smaku i wyglądu :-)
Dzisiejsza frittata jest wersją lżejszą, z porem, kawałkami szynki, czarnymi oliwkami i pomidorem. Całość zalana jajkami z tartym serem. Na koniec posypana dla smaku i wyglądu rzeżuchą.
Jeżeli nie chcecie zapiekać jej w piekarniku, można przygotować frittatę podsmażając na patelni. Przykrywając całość pokrywką lub folią do czasu aż jajka się zetną. 








Składniki: 
- 100 g czarnych oliwek
- 1 pomidor
- 2 łodyżki szczypiorku
- ½ pora
- 1 średnia cebula
- 200 g plastrów szynki
- 200 g ulubionego sera tartego
- 8 jaj
- sól morska i biały pieprz do smaku
- oliwa z oliwek 



Przygotowanie: 
1. Piekarnik nagrzać do 180ºC. Cebulę i por obrać, oczyścić i pokroić w plastry. Szynkę pokroić na kawałki i razem z porem i cebulą podsmażyć na oliwie.

2. Jajka rozbić do miski i roztrzepać widelcem, dodać starty ser, doprawić solą i pieprzem. Szczypiorek posiekać, umyty pomidor pokroić w plastry.

3. Formę lub patelnię w której będziemy piec frittatę wysmarować oliwą z oliwek, wlać jajka i posypać usmażoną szynką z porem i cebulą, oliwkami, szczypiorkiem, na wierzch położyć plastry pomidora.

4. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut, aż całość się zetnie. Przed podaniem posypać rzeżuchą.





12 komentarzy:

  1. Przepięknie wygląda w przekroju :D
    Śmierć jajecznicy, niech żyje frittata! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Dominika! Przed upieczeniem i po, wygląda tak samo rewelacyjnie a jak smakuje yhm ;-) pozdrawiamy

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Witaj! Czekamy na komentarz po wypróbowaniu :-) pozdrawiamy

      Usuń
  3. Pieknie wyglada, niemal letnio i wakacyjnie :)
    I naczynie fajne. Takie retro troche.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Maggie! Jedząc tą tartę mocno powiało letnią porą, o tak :-) A naczynie to jedna z naszych ostatnich zdobyczy :-) pozdrawiamy

      Usuń
  4. wygląda przepięknie!
    aż zrobiłam się strasznie głodna;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj oliwek! W takim razie smacznego :-) pozdrawiamy

      Usuń
  5. My też nie możemy się powstrzymać przed wypróbowaniem przepisu;) wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witajcie! Dziękujemy i zdajcie relacje czy wyszła ;-) pozdrawiamy

      Usuń
  6. Ale pysznie wygląda! Zdecydowanie się skuszę, tylko trzeba uzupełnić zapasy w kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam, chociaż sama robię zawsze w formie do tarty :)
    Zapraszam do podglądania moich początków :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...